Героят на Мат Деймън не се появява в новия филм, но има достоен, надяваме се, заместник

Новият таен агент в "Наследството на Борн" е Арън Крос, който се играе от Джеръми Ренър - а неговите премеждия са предизвикан от събитията в първите три филма: "Самоличността на Борн", "Превъзходството на Борн" и "Ултиматумът на Борн", съответно от 2002, 2004 и 2007 г.

Сценаристът на досегашната трилогия Тони Гилрой работи и по четвъртата част, вече и като режисьор (на мястото на Пол Грийнграс), като този път си сътрудничи със своя брат Дан Гилрой.

Актрисата Рейчъл Уайз, отскоро омъжена за агент 007 Даниел Крейг, пък е в главната женска роля - на д-р Стефани Шнайдер. Героинята й участва в създаването на проект, започнат от ЦРУ след края на "Операция Тредстоун" - чийто агент е Крос.

Двамата ще трябва да обединят усилия и да избягат, преди да бъдат елиминирани от разузнавателната агенция. Едуард Нортън пък се превъплъщава в злодея, който ги преследва - агент Байер от ЦРУ.

В "Наследството на Борн" (по кината у нас от 31 август) отново се появява петкратно номинираният за "Оскар" Алберт Фини в ролята на д-р Алберт Хирш, създал програмата за моделиране на поведението, на която бил подложен Джейсън Борн. Джоан Алън се завръща като зам.-директорa на ЦРУ Памела Ланди.

Джеръми Ренър изгря в наградения с "Оскар" филм на Катрин Бигълоу "Войната е опиат" (The Hurt Locker), а по-късно участва като агента с прозвище Ястребово око в касовия хит на 2012 г. "Отмъстителите", където съдбата на героят му се оказва тясно преплетена със сексапилната Наташа Романова (Скарлет Йохансон).

Двамата агенти на Щ.И.Т. не са супергерои, а просто сръчни в занаята си - тя борави с широк арсенал от специализирани оръжия и владее различни бойни изкуства, а той е най-добрият стрелец с олимпийски лък.