Външното министерство имало информация, че на борда на самолетите има оръжия, а не хуманитарни пратки

Ако Русия се съгласи самолетите ѝ с хуманитарна помощ за Сирия да бъдат проверени на българско летище, страната ни ще разреши да преминат през въздушното ни пространство. Така обобщи ситуацията българският външен министър Даниел Митов.

Той обясни, че взетото решение за недопускане на двата руски самолета с хуманитарна помощ за Сирия до въздушния ни коридор се основава на гласувани от ЕС ограничения за доставките на определени стоки и услуги за режима на Башар Асад.

"Всяка една от държавите членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчно информация, която ни дава основание, както и на нас в случая, да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че ние не сме издали разрешение поради тази причина", уточни министър Митов.

"Ако руските ни колеги са съгласни на българското летище тези полети да бъдат проверявани, ние ще издадем такова разрешение", каза още Митов. 

Информация за оръжия на борда

На въпрос за източника на информацията, че руските самолети няма да пренасят хуманитарна помощ, а друг товар, Митов отговори, че "българската държава има достатъчно сериозен инструментариум, за да получава такава информация и да може да я провери". 

Според минисъра отношенията между България и Русия не би трябвало да пострадат.

"Едва ли отношенията ни ще пострадат, ясно е, че ние имаме достатъчно основания да откажем подобно разрешение в момента", заяви Митов.

До момента от руска страна не е искано официално обяснение защо сме отказали въздушен коридор на руските самолети за Сирия. Ако постъпи такова искане, Русия ще получи отговор, увери външният министър. Искане за отговор бе заявено през медиите, но не и по официален път

Източник: "Дарик"