Министър Ненчев е убеден, че трети страни не са участвали в решението на външното министерство

България е отказала коридор на руските самолети за Сирия с мотив, че има съмнения по отношения на товара. Товарът е заявен като хуманитарна помощ, а в Министерството на външните работи са имали информация, че не се касае за хуманитарна помощ, а за вид въоръжение. Това обясни пред Би Ти Ви военният министър Николай Ненчев. 

Изказването му идва в отговор на въпроса от руска страна

Вчера още от Кремъл поискаха обяснение от България защо е отказан достъп до въздушното ни пространство на руските самолети, предаде Франс прес.

"Ако някой, и в конкретния случай става дума за нашите гръцки и български партньори, има съмнения, тогава, разбира се, той трябва да ни обясни какъв е проблемът", каза руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов пред руската агенция Интерфакс.

Няма намеса в решението от трети страни

Пред телевизията Ненчев подчерта още, че отговорността и решението си е изцяло на МВнР. По думите му е твърде вероятно информацията да е подадена от наши и чужди служби.

"Убеден съм, че Външно министерство е взело единственото и най-правилното решение", посочи военният министър.

"Не се съмнявам, че външният министър Даниел Митов е взел това решение въз основа на много задълбочен анализ. Бях уведомен, бях в течение, имах разговор и с премиера Бойко Борисов, и с президента Росен Плевнелиев", каза още министърът на отбраната.

Той заяви, че това решение не би следвало да изостри прекалено отношенията между България и Русия.

"Ние сме добронамерени и не водим агресивна политика към когото и да е, придържаме се строго към правната рамка и приоритетите, които следва страната - по-силна интеграция в рамките на ЕС и НАТО и съблюдаване на тези решения, които се вземат от колективните органи", категоричен беше Ненчев.

Източник: Би Ти Ви, АФП, Интерфакс