Мярката ще се използва само при крайна необходимост

Правителството дава картбланш на полицията да може да разследва тежки умишлени престъпления и да защитават националната сигурност в дълбока конспиративност с агенти под прикритие. 

Това се предвижда нова наредба на МВР, която организира работата на служителите под прикритие. Наредбата ще бъде разгледана на заседание на правителството днес. 

Прикритието на служителите на МВР ще става с помощта фалшиви лични документи и специално създадени за целта юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества.

Полицаите под прикритие пък трябва да проникват в обкръжението или в средата на заподозрени в престъпна дейност лица, към които МВР има "законно установен интерес". 

Виж още: Повече от 1/3 от държавната администрация е в МВР

Те ще трябва да събират информация за получаване на данни за замисляни, подготвяни, извършвани или довършени тежки умишлени престъпления.

Дълбоката конспиративност, характерна за разузнавателните и контраразузнавателните служби, е разписана за първи път в наредба. В нея е посочено, че този подход ще се използва само при "доказана необходимост", когато определено разследване удари на камък. 

Източник: OFFnews