Уроци по танци, работилница за къщи за птици, класна стая на открито, автомат за поезия, палачинки и парти в инициативата PARK(ing) Day

За пета поредна година паркинги в София временно сменят предназначението си като част от глобалната инициатива PARK(ing) Day и от места за автомобили се превръщат в отворени за хората публични пространства. Ежегодното зелено събитие се координира от фондация "Кредо Бонум" и се провежда е в третия петък на септември, който тази година се пада на 18-и.

PARK(ing) Day започва през 2005 г. с една локация в Сан Франциско, САЩ, а днес достига близо 1000 парк(инга) в над 35 държави и 170 града по света. София се присъединява към инициативата през 2011 г., когато участниците са едва 11.

Тази година българското издание има рекорден брой участници - цели 30. Те ще трансформират паркингите в забавни, зелени и интерактивни пространства.

"Таратанци" ще запознае градските жители на ул. "Цар Иван Шишман" с основни танцови стъпки на народните хора във възможно най-достъпна форма, така че танцът да стане една идея по-близък за всички. Следвайки нарисуваните стъпки, цветовете за десен и ляв крак, както и номерата, изобразени върху тях, всеки ще може лесно да усвои Дайчовото хоро.

Като част от Архитектурния фестивал София 2015 група ландшафтни архитекти ще превърнат едно паркомясто в мавританска поляна с чакъл и голям брой хартиени макове. Цветята ще се продават за благотворителна кауза с цел закупуване на улична растителност.

Автобусна спирка "Дада - културно-информационен център" ще си партнират със сдружение "Карпедием" в представянето на първата у нас изложба от QR кодове. Те ще ни изненадат още и с автомат за поезия на "Клаксон прес", който срещу заплащане от няколо стотинки пуска стих на нови български автори в топче за пинг-понг.

Виж още: Репортажи от втората, третата, четвъртата и петата неделя на "София диша"

Гимназия "Увекинд" ще включи учениците си в инициативата с уроци на открито, посветени на опазването на природата, на паркинга пред сградата си на ул. "Кракра" 5. Близо до тях, в локалното на бул. "Цар Освободител", Къщата на палачинките от "Хармоника" ще приготвят апетитни и здравословни палачинки. От Пощенска банка пък ще изненадат участниците с работилница за къща за птици на ул. "Цар Иван Шишман".

Пред Дома на Европа на ул. "Раковски" 124 гостите ще могат да видят от един различен ъгъл уличното пространство, като се издигнат със специална платформа на 10 метра над земята. Както всяка година, европейските институции ще посрещат гости пред сградата си през целия ден и са подготвили и други изненади.

PARK(ing) Day е част от Европейската седмица на мобилността и е подкрепен от Столичната община и Центъра за градска мобилност.

Междувременно от Американското общество на ландишафтните архитекти дават пет идеи за минипарковете, които изникват в този ден в градските зони за паркиране.

- Правете йога упражнения в парка.
- Играйте шах, табла и карти.
- Устройте си парти в градска градина, с музика на живо.
- Разходете се из квартала си, за да го проучите.
- Направете дизайн на градско пространство.