Краят на месеца, краят на "София диша", краят на лятото

За разлика от предишни години, когато танците са неизменна част от закриването на фестивала "София диша", този път организаторите ги бяха пропуснали. Или аз не можах да ги намеря, или те не ме можаха да ме намерят, или просто ги нямаше. Акцентът падаше върху музиката, но по-скоро от вокална и интрументална гледна точка.

Дори и без танци улица "Оборище" бе пълна, както подобава за традицията на фестивала за градска култура "София диша". Тези, които бяха дошли, за да се заредят с креативни ръчноизработени нещица като за последно, не останаха разочаровани. Нито онези, които искаха да послушат разнообразни стилове музика.

Urotsi po kitara

По протежение на цялата улица имаше всякакви улични музиканти, изпълнители и, разбира се, уроци на различни инструменти - чак до края, където бе построена голяма сцена.

Впечатляващо много хора бяха дошли обаче да подкрепят една интересна кампания, която се бе завъртяла из социалните мрежи дни преди закриването на фестивала. "Дари старите си обувки за театър "Азарян" бе призивът, отправен към столичани. Те ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала.

Dari starite si obuvki za teatar azaryan

Всеки, които искаше да участва в този интересен проект, дарявайки част от себе си чрез лична вещ като обувките, можеше да го направи вчера на специален щанд. За тези, които поради някаква причина са пропуснали, няма страшно. Инициативата продължава и през септември - само ще трябва да се разходите до стаята на дирекция "Театрално-сценични пространства", откъм служебен вход А3 в сградата на НДК.

Друг щанд, който правеше особено впечатление и не бе присъствал нито на литературната, нито на спортната неделя, бе корейският кът. На всеки кръгъл час от 12 до 18 ч. всеки можеше да се усъвършенства в изработването на предмети от Ханджи. Резултатите бяха впечаляващи, а инструкторката г-жа Джонгйол О - несравнимо сръчна и креативна.

Многото музика и бира помагаха за преповдигнатото настроение на последната неделя на "София диша". Въпреки това обаче, закриването на фестивала някак напомни, че лятото е към края си и столицата започва да се пълни отново.