Истинска британска институция, подобно на Джеймс Бонд, героят от детските книжки оживява и в игрален филм, а трейлърът му е най-забавното нещо, което сме гледали напоследък. Колин Фърт обаче няма да го озвучава, както се очакваше

Падингтън, създаден от британския писател Майкъл Бонд, е едно от най-известните мечета - заедно с Пух и американския си събрат Йоги, чиито приключения в резервата Йелоустоун започват по същото време, в края на 50-те. (През 2010 г. той също стана герой на игрален филм, озвучен от Дан Акройд, но без особен успех).

Двигател на филма за Падингтън е продуцентът на "Хари Потър" и "Гравитация" Дейвид Хейман. Режисьорът Пол Кинг е и сценарист, като е базирал сюжета не на конкретна история, а черпи вдъхновение от цялата поредица книжки, няколко от които вече са издадени и на български от "Агата-А".

Трейлърът ни показва няколко забавни сцени с мечето, което пристига в Лондон от Тъмно Перу и бива приютено от семейството на г-н Браун (Хю Боневил), където успява да направи наводнение, докато домакинът уговаря допълнителна застраховка по повод неговото гостуване.

Освен звездата от сериала "Имението Даунтън" Хю Боневил, във филма участват още Сали Хоукинс (г-жа Браун), Джули Уолтърс (г-жа Уизли в "Хари Потър", сега г-жа Бърд), Джим Броудбент като най-добрия приятел на Падингтън - г-н Грубер, а новият "Доктор Ху" Питър Капалди се появява като неприятния съсед г-н Къри.

Злодейска роля има Никол Кидман, която трябваше да си партнира с Колин Фърт за трети път напоследък след "Затворник на миналото" и трилъра Before I Go to Sleep. 

Преди няколко дни обаче беше съобщено, че носителят на "Оскар" за "Речта на краля" се е отказал да озвучава Падингтън, след като гледал как "това симпатично същество" постепенно се материализира и осъзнал с горчивина, че гласът му е неподходящ за него.

Никол Кидман и Колин Фърт в кадър от предстоящия Before I Go to Sleep

Разбира се, има и недоволни, че компютърната анимация е направила любимия им герой от детинство да изглежда зловещ и направо отвратителен... Прилича на сериен убиец, жалват се фенове, а "доказателствата" се публикуват в блога CreepyPaddington.tumblr.com, където го монтират като персонаж във филми на ужасите.

Световната премиера на "Падингтън" е насрочена за празничния сезон в края на 2014 г.

Иначе за почитателите на мечето, които посещават Лондон, задължителна спирка е жп гарата Падингтън, където до ескалатора е поставена негова статуя - с емблематичната му шапка и стария куфар. Специален щанд пък предлага различни сувенири, базирани на илюстрациите от Пеги Фортнъм и трите анимационни сериала.

Междувременно у нас излезе вече пета книга със забавните му патила - "Падингтън се развихря", а започна и нова, по-богато илюстрирана поредица, предназначена за деца от две до шест години.