Макар да не бе в Топ 10 на най-очакваните филми за тази година, шпионският трилър с Джон Дейвид Уошингтън вече е номер 1 сред заглавията, които нямаме търпение да видим след пандемията от COVID-19. Въпросът е: Кога?

Всеки нов филм на Кристофър Нолан, автор на трилогията за Батман (2005-2012), се очаква с огромно нетърпение. Десетилетие след "Генезис" неговият пореден загадъчен проект се нарича "Тенет" и вече се смята за най-амбициозния във филмографията му на режисьор и сценарист.

Премиерата в киносалоните, насрочена през юли, обаче беше изместена за 12 август заради пандемията от COVID-19, а впоследствие отложена за неопределено време. В крайна сметка "Тенет" излиза в Европа, Австралия и Канада след месец, в края на август, и едва след това - по киносалоните в САЩ.

В шпионския трилър участват звезди като Робърт Патинсън, Майкъл Кейн и Кенет Брана, Елизабет Дебики ("Вдовици"), Клеменс Пози (поредицата "Хари Потър"), Химеш Пател ("Вчера си е за вчера").

В главната роля е синът на двукратния носител на "Оскар" Дензъл Уошингтън, бившият футболист Джон Дейвид Уошингтън (сериала "Играчи"), нашумял през 2018-а с BlacKkKlansman на Спайк Лий.

"Тенет" е сниман на 70-милиметрова лента и с IMAX камери. Оператор е Хойте ван Хойтема, работил с Нолан и по предишните му два филма: фантастиката "Интерстелар" (2014) и историческия епос "Дюнкерк" (2017), а последно - миналогодишния "Към звездите" с Брад Пит.

Сюжетът се пази в тайна и засега се изчерпва в едно изречение: "Таен агент получава задача да предотврати Трета световна война."

"Тенет" се очакваше да бъде първият летен кинохит на 2020 г. след обявената през март карантина заради новия коронавирус.

Епидемичната обстановка и наложената повсеместна социална изолация доведоха до стагнация не само в Холивуд: големи кинофестивали като Кан и "София филм фест" не се състояха в обичайното си време, премиерите на потенциални блокбъстъри бяха отложени за наесен или направо за догодина, забавиха се и снимките на дългоочаквани бъдещи проекти, а някои готови филми като "Артемис Фоул" и анимацията "Тролчета 2: Турнето" бяха пуснати в платените онлайн платформи.

Всъщност "Тенет" дори не беше в списъка с най-очакваните кинозаглавия на 2020-а според IMDb, където първите две места се заемаха от филми, излезли още в началото на годината: феминисткият "Хищни птици и фантастичната еманципация на Харли Куин" и "Соник: Филмът", който вече има планирано продължение.

В обявения в края на миналата година Топ 10 фигурираха още: "Топ гън 2: Маверик" с Том Круз (3), 25-ият филм за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака" (4), "Черната вдовица"  от поредицата на "Марвъл" за Отмъстителите (5), игралната версия на анимацията "Мулан" (6), "Жената чудо 2: 1984" (7), екранизацията на научнофантастичната класика "Дюн" от Франк Хърбърт (8), "Кингсман 3", озаглавен The King's Man (9), деветия "Бързи и яростни" (10).