Продуцираният от него фантастичен трилър Ad Astra, по кината от този петък, е сравняван с класически филми като "2001-ва: Космическа одисея" и "Соларис", но е вдъхновен и от литературните класики "Сърцето на мрака" и "Моби Дик"

Брад Пит, който това лято се завърна по киноекраните с "Имало едно време в Холивуд" на Тарантино, дава заявка и за "Оскар" с почти камерна драма, където играе астронавт.

Продуцираният от него научнофантастичен трилър е взел оригиналното си заглавие от латинската сентенция Per aspera ad astra (През трудностите, към звездите). 

Действието се развива в близкото бъдеще, когато човечеството е колонизирало Луната, разполага с база на Марс и все по-настойчиво се пита сами ли сме във Вселената. Отчужден от съпругата си (Лив Тайлър), главният герой (Брад Пит) е изпратен на свръхсекретна мисия до границите на Слънчевата система по дирите на своя баща (Томи Лий Джоунс), поел на еднопосочно пътуване в търсене на извънземен живот...

Режисьор и сценарист е Джеймс Грей ("Изгубеният град Z"), който е търсил вдъхновение в класически романи като "Моби Дик" от Хърман Мелвил и "Сърцето на мрака" от Джоузеф Конрад, дал основа и за "Апокалипсис сега" на Копола.

На Брад Пит в малки роли партнират още Рут Нега и ветеранът Доналд Съдърланд (84).

Шведско-холандският оператор Хойте ван Хойтема е известен покрай работата си с Кристофър Нолан по военния епос "Дюнкерк" и друга космическа драма - "Интерстелар", но е заснел и филма за Джеймс Бонд "СПЕКТЪР".

Тук екипът се е стремил към максимална достоверност, както в интериора на космическите кораби, така и в гледките от открития Космос, а сцените на лунната повърхност са снимани по пясъчните дюни на пустинята Мохаве.

"Към звездите" / Ad Astra е сравняван с кинокласики като "2001-ва: Космическа одисея" (1968) на Стенли Кубрик и "Соларис" (1972) на Андрей Тарковски, а самият Брад Пит намира прилики с кинематографичния стил на 70-те.

Въпросът, който го вълнува най-много обаче - и задава в разговор с екипажа на Международната космическа станция, - е дали е бил по-правдив като астронавт в сравнение с Джордж Клуни, играл подобна роля в "Гравитация" и римейка на "Соларис"...

Световната премиера на филма се състоя още в края на август на 76-ия международен кинофестивал във Венеция, където освен звездата/продуцент и режисьорът/сценарист присъстваха и двете поддържащи актриси.

Снимка: ASAC / La Biennale di Venezia

"Към звездите" / Ad Astra е по кината у нас от този петък, 20 септември.