Гигантска порция задкулисни подробности, снимки и видео за новия Star Wars, епизод VIII

"Междузвездни войни: Последните джедаи", по кината от този петък, 15 декември, в субтитрирана и дублирана версия, е осмият епизод от космическата сага (ако не броим миналогодишния Rogue One: История от "Междузвездни войни"), който дава отговори на много от висящите въпроси, останали след предишния филм, "Силата се пробужда".

И ако там Джей Джей Ейбрамс правеше римейк на "Епизод IV: Нова надежда", сега режисьорът Райън Джонсън отдава почит едновременно към "Епизод V: Империята отвръща на удара" и "Епизод VI: Завръщането на джедаите"...

Виж още: 30 факта за новите "Междузвездни войни" (2015)

Разпространителите съветват първите зрители да не издават подробности за сюжета, за да могат останалите сами да открият всички изненади и обрати в сюжета. Няма пречка обаче да изброим любопитни задкулисни подробности, за да заострим вниманието ви към детайли, които не са за изпускане.

- С времетраене два и половина часа филмът е най-дългият в поредицата, започнала преди 40 години, през 1977-а. Друга отлика с предишните епизоди е, че действието започва практически веднага след финала на "Силата се пробужда".

- Щурмоваците са мечтана роля за всеки ВИП фен на космическата сага, защото позволяват запазването на анонимност под шлема. В "Силата се пробужда" сред тях беше екранният Джеймс Бонд Даниел Крейг, а сега в униформите се крият колегата му Том Харди ("Дюнкерк") и британските принцове Уилям и Хари, заснели своите сцени в студийна обстановка при официалната си визита на снимачната площадка.

- Жените вече са мнозинство в редиците на Съпротивата - не само в командния състав, но и при по-низшите чинове, вкл. в редиците на пилотите и останалия персонал.

- Във финалните надписи е включено посвещение на принцеса Лея, тъй като Кари Фишър почина след края на снимките, без да успее да участва в Епизод IX. В знак на почит във филма са включени всички сцени, които е заснела.

Същевременно дъщеря й Били Лурд (сериала "Кралици на ужаса") запазва поддържащата си роля като лейтенант Коникс и дори я доразвива.

Майка и дъщеря - Кари Фишър и Били Лурд позират във фотосесията за сп. "Венити феър", заснета от Ани Лейбовиц на снимачната площадка

- Операторът Стив Йедлин е почти връстник на оригиналния филм - роден е през 1975 г. Той е работил с режисьора Райън Джонсън по "Looper: Убиец във времето" (2012) и "Тарикатите Блум" (2008), а също така в римейка на "Кери", "Дани Колинс" с Ал Пачино и "Сан Андреас" с Дуейн Джонсън - Скалата.

- Най-новата тенденция е завръщането към реквизита, който през последните години често е заменян с дигитални ефекти. "Последните джедаи" дава пример с възкресяването на куклата Йода, след като в новата трилогия на Джордж Лукас учителят джедай беше изцяло компютърно генериран.

- Друг пример за това е кристалната лисица, направила впечатление още в трейлърите - тя също е кукла, задвижвана с аниматроника, а след това "размножена" по компютърен път до цяла глутница вулптекси на планетата Крейт.

- Същото се отнася за фантастичните светове, които имат еквиваленти на Земята - като ирландския остров Майкъл Скелиг, идеалното място за първия джедайски храм, убежище на отшелника Люк Скайуокър.

Виж още: Поргите - новите Star Wars любимци

Търсенето на екзотични локации, които да напомнят извънземни пейзажи, е отвело екипа и до Дубровник, Хърватия, където е екстериорът на Канто Байт, космическата версия на Монте Карло.

Сцените на Крейт, където се разгръща наземна битка между Съпротивата и Първия ред, са заснети в най-голямата солна пустиня в света - Салар де Уюни в Боливия.

- Красивият брюнет в бял смокинг а ла Джеймс Бонд на игралната маса в казиното е Джъстин Теру, по-известен като г-н Дженифър Анистън.

- Йода отново говори с гласа на режисьора Франк Оз, озвучавал и персонажи от "Кукленото шоу" като Мис Пиги, мечока Фози, Животното и Сам Орела.

- Лора Дърн, която играе вицеадмирал Холдо, е популярна от филмите на Дейвид Линч като "Синьо кадифе" и "Диво сърце". 50-годишната актриса, дъщеря на Брус Дърн ("Небраска"), се появява и във възродения "Туин Пийкс", а по-рано тази година спечели тв наградата "Еми" за поддържаща роля в сериала Big Little Lies.

Масовата публика я знае най-вече като палеоботаника Ели Сатлър от първия "Джурасик парк", където си партнира със Сам Нийл.

- Задкулисно видео разкрива кои са актьорите с индивидуални бойни сцени. В дуел този път влизат бившият щурмовак Фин (Джон Бойега, звезда в предстоящия "Огненият пръстен 2: Революция") и капитан Фазма (Гуендолин Кристи от "Игра на тронове"), която признава, че физическото натоварване за тази роля е било най-голямото в кариерата й досега.

Акцентът обаче пада върху младата кандидат-джедайка Рей (Дейзи Ридли, "Убийство в Ориент експрес"). Според координатора по каскадите актрисата усвоила хореографията на сцените си със светлинния меч за рекордно кратък срок - час и половина вместо отпуснатите й три дни. В новия брой на сп. "Ентъртейнмънт уикли" тя дели обща корица с Кайло Рен (Адам Драйвър) под въпроса: "Може ли Рей да премине към Тъмната страна на Силата?" - а групирането на персонажите по двойки също издава сюжетните линии.

- Следващата роля на Дейзи Ридли е като блондинка, редом с новия Спайдърмен Том Холанд, в "Живият хаос" / Chaos Walking, екранизация по фантастичната трилогия на Патрик Нес в жанра "тийнейджърска антиутопия".

Том Холанд и Дейзи Ридли на снимачната площадка. Снимка: Murray Close / "Лайънсгейт"

- Марк Хамил признава, че бил категорично против участта, отредена на героя му - и се постарал режисьорът и сценаристът Райън Джонсън да чуе несъгласията му. Актьорът, който наскоро навърши 66, все пак постъпил професионално и се постарал максимално за ролята, след като в предишния филм Люк Скайуокър се появи едва на финала (и в една ретроспекция), без никакви реплики.

Виж още: Силата се пробужда в "Междузвездни войни"

Преминал ли е синът на Дарт Вейдър към Тъмната страна на Силата - това е най-честият въпрос, който си задаваха феновете след първите кадри от "Последните джедаи".

На места той наистина изглежда зъл, дори демоничен - като Дявола в "Семейство Симпсън" и Жокера, когото озвучава в анимационните сериали и видеоигрите за Батман.

Но дори под остарялото му лице, обезобразено от автомобилна катастрофа още в началото на сагата, се прокрадва споменът за младия Люк, който се взираше замечтано към двете слънца на Татуин в "Епизод IV: Нова надежда" (1977)...

- Това е първият Star Wars филм след смъртта на Кени Бейкър (1934-2016), който играеше дроида Арту-Диту / R2-D2 от самото начало. В ролята му, ограничена до минимум, вече влиза шотландският актьор Джими Вий, който се е снимал в "Пан" (2015) и сериала "Доктор Ху". И двамата имат еднакъв ръст - 1,12 м.

- По червения килим на премиерата в Лос Анджелис мина и нов модел дроид. Черният събрат на симпатичния БиБиЕйт - БиБи-НайнИ / BB-9E, служи на Първия ред и е част от актуалната продуктова линия играчки, пусната по магазините още в началото на септември.

Снимка: Brendon Thorne / Getty Images за Disney Consumer Products and Interactive Media

- По червения килим на премиерата минаха още двама Star Wars ветерани: Антъни Даниелс (71), който е протоколният дроид Трипио / C-3PO вече над 40 години, и 73-годишният Питър Мейхю. 221-сантиметровият гигант е в инвалидна количка и е отстъпил костюма на Чубака на финландския баскетболист Йоонас Суотамо.

- Новият ууки е висок "едва" 2,09 м, но и този ръст му беше достатъчен да се извиси над останалите актьори на общата им снимка от премиерата. Негови подгласници по този показател са Гуендолин Кристи (191 см), Адам Драйвър (189), Бенисио дел Торо (188)...

- ... и Домнал Глийсън (185), чийто генерал Хъкс става все по-карикатурен.

- Кои са родителите на Рей е една от големите загадки, оставени за въображението на феновете след предишния филм. Излиза, че самата тя отдавна е била наясно с отговора на този въпрос. Както й казва Маз Каната (Лупита Нионго) при първата им среща: "Когото и да чакаш, те няма да се върнат"...

- Джон Уилямс, вече 85-годишен, се завръща като композитор, след като "Силата се пробужда" му донесе рекордната 50-а номинация за "Оскар".

- Кари Фишър (Лея), която имаше кариера като писателка и сценарен доктор, е ударила рамо на режисьора Райън Джонсън за сценария за "Последните джедаи". Възпитаник на филмовото училище в Университета на Южна Калифорния, той получил картбланш да пренебрегне сюжета, нахвърлян от Star Wars ветерана Лорънс Каздън.

Видео: Райън Джонсън е новият Джордж Лукас

Смелите режисьорски и сценарни решения в Епизод VIII се оказват възнаградени - ангажиментът на Джонсън по "Междузвездни войни" вече е дългосрочен. Впрочем Rogue One: История от "Междузвездни войни" (2016) той се появява и пред камерата - като техник по поддръжката на Звездата на смъртта.

Райън Джонсън преди световната премиера на "Междузвездни войни: Последните джедаи" в Лос Анджелис, 9 декември

- Носителят на "Оскар" Бенисио дел Торо ("Трафик") не бил първият избор за ролята на Ди Джей - първоначално бил поканен Хоакин Финикс ("Гладиатор"). Дел Торо пък имал и предишен шанс да се снима в "Междузвездни войни" - говори се, че още в "Епизод I: Невидима заплаха" (1999) той бил кандидат да играе Дарт Моул. Джордж Лукас обаче свел до минимум репликите на злодея и пуерториканският актьор се отказал, а под червено-черния грим се оказал майсторът на бойните изкуства Рей Парк.

- Анди Съркис се развихря като Върховния лидер Сноук, който е поредният му компютърно-генериран персонаж по метода performance capture. Актьорът дотолкова се е специализирал в тази техника, че е спряган като претендент за "Оскар" с друг тазгодишен филм, "Войната за планетата на маймуните".

- За етническото многообразие в актьорския състав допринасят виетнамката Вероника Нго (сериала "Тигър и дракон") в ролята на Пейдж и Кели Мари Тран, която играе Роуз Тико. Актрисата с азиатски черти е родена през 1989 г. в Сан Диего, щата Калифорния, в семейството на емигранти от Виетнам. Тя се е снимала предимно в сериали като Ladies Like Us, CollegeHumor Originals и Gortimer Gibbon's Life on Normal Street, а сега си партнира с Джон Бойега.

- Домашният любимец в ръката на плешивия извънземен на този кадър от казиното е не кой да е, а маскираният Гари, кучето на Кари Фишър, което я придружава на снимачната площадка и по червения килим. След смъртта й в края на 2016 г. питомецът от породата френски булдог остава да живее при нейната бивша асистентка.

Гари на снимачната площадка на "Междузвездни войни: Последните джедаи". На облегалката зад него е фалшивото заглавие на филма Space Bear (Космическа мечка), под което продукцията се пазеше в най-строга тайна. Снимка: Туитър / Кари Фишър