Най-известният криминален роман от Агата Кристи е екранизиран със звезден актьорски състав, включващ Джони Деп, Джуди Денч, Уилям Дефо, Мишел Пфайфър, Пенелопе Крус, Дейзи Ридли - и режисьора на филма Кенет Брана, който играе прочутия детектив Еркюл Поаро

"Убийство в Ориент експрес", излязъл за пръв път в средата на 30-те, се смята за най-известния криминален роман - не само на Агата Кристи, но и изобщо.

През 1974-та режисьорът Сидни Лъмет заснема класическата вече екранизация с Албърт Фини в ролята на Еркюл Поаро и още маса звездни имена: Лорън Бакол, Ингрид Бергман, Жаклин Бисе, Шон Конъри, Джон Гилгуд, Антъни Пъркинс, Ванеса Редгрейв, Майкъл Йорк...

Най-известната телевизионна версия е в поредицата на британската Ай Ти Ви Agatha Christie's Poirot с Дейвид Суше, който успя да екранизира всички истории с Еркюл Поаро.

Виж още: Последният случай на Поаро

Най-новата адаптация за големия екран, по кината у нас от този петък, 10 ноември, е режисирана от Кенет Брана, който е взел за себе си ролята на белгийския детектив, носейки умопомрачителни мустаци.

Актьорът, който наскоро основа своя театрална трупа, има доста опит в режисурата - поставял е на екран пиеси от Шекспир ("Хамлет", "Много шум за нищо", "Напразни усилия на любовта", "Както ви харесва"), касови филми като "Тор, богът на гръмотевицата", "Джак Райън: Теория на хаоса" и "Пепеляшка" на "Дисни", а следващият му проект в киното е екранизация по романите на Еоин Колфър за Артемис Фоул.

Виж още: Сър Кенет Брана - от Макбет до руски олигарх

Кенет Брана и Дейзи Рипли в "Убийство в Ориент експрес", снимки: Nicola Dove / Twentieth Century Fox

В неговия "Убийство в Ориент експрес" Джони Деп е убитият гангстер Ратчет / Касети, а заподозрени за смъртта му са всички останали на влака - който пътува от Истанбул за Западна Европа, но се налага да спре в Югославия заради снежните преспи.

Кой е убиецът: професорът, секретарят, графът, икономът, принцесата, вдовицата, гувернантката, мисионерката, търговският пътник, прислужницата, докторът или...?

Ветераните в актьорския състав са Дерек Джейкъби като иконома на Ратчет - Едуард Хенри Мастърман, и Джуди Денч, която се превъплъщава руската принцеса Драгомироф. Камериерката й германка Хилдегарде Шмид се играе от Оливия Коулман (минисериала "Нощният мениджър"), на която предстои да поеме от Клеър Фой ролята на възрастната кралица Елизабет Втора в сериала The Crown.

Носителят на "Тони" и "Грами" за участието си в хитовия мюзикъл "Хамилтън" Лесли Одъм-младши е д-р Арбътнот, Дейзи Ридли (Рей от новите "Междузвездни войни") е гувернантката Мери Дебенъм, а Джош Гад - секретарят на Ратчет, Хектор Маккуин.

Уилям Дефо е проф. Герхард Хардман, а завърналата се на екран Мишел Пфайфър играе застаряващата вдовица г-жа Хабърд.

Мексиканецът Мануел Гарсия-Рулфо ("Великолепната седморка", сериала "От здрач до зори") влиза в ролята на новия персонаж Бинямино Маркес, а Пенелопе Крус е мисионерката Пилар Естравадос

Том Бейтмън (сериала "Демоните на Да Винчи") е началникът на влака мосю Бук, Люси Бойнтън и балетистът Сергей Полунин са граф и графиня Андрени, а холандецът от тунизийски произход Марван Кензари, избран да играе злия Джафар в игралната версия на "Аладин", е кондукторът на спалния вагон Пиер Мишел.

Разбира се, читателите на романа, издаван многократно у нас, знаят добре, че "совите не са това, което са".

Продукцията е реализирана със замах, но събира смесени отзиви. Критиките са основно към Брана, който фокусира камерата върху себе си, без да се възползва максимално от звездния актьорски ансамбъл.

Неговият Еркюл Поаро неизбежно буди сравнения със Суше, Фини и Питър Устинов, а основният въпрос е дали в днешно време имаме нужда от поредната екранизация по Агата Кристи - още повече че мистерията се разкрива в хода на действието, не най-накрая.

Въпреки това на финала се загатва, че предстои и следващ филм, най-вероятно по "Смърт на Нил".