Дейвид Съчет екранизира в продължение на четвърт век романите на Агата Кристи за прочутия белгийски детектив. Финалът е довечера в 21 ч. по "Дива Юнивърсъл"

Четвърт век след дебюта си като Еркюл Поаро през 1988 г., самият той вече на 68, Дейвид Съчет приключи с последните екранизации по Агата Кристи. Във филмографията му заглавията по детективските романи и разкази на прочутата английска писателка са вече 70.

В сериала "Случаите на Поаро" (Agatha Christie's Poirot), излъчван у нас по "Холмарк ченъл", сега "Дива Юнивърсъл", той е пенсионираният белгийски детектив, установил се във Великобритания, където използва своите "малки сиви клетки", за да помага на местната полиция в разрешаването на поредица убийства в десетилетията преди Втората световна война.

Финалният 13-и сезон, започнал през май с "Убийство в Ориент експрес", завършва довечера с петия епизод - "Завесата: Последният случай на Поаро" (21 ч. по Diva Universal, с повторения през следващите дни).

От 2006 г. насам чест помощник в разследванията на Еркюл Поаро стана писателката Ариадне Оливър (Зоуи Уонамейкър, вляво), авторка на криминални романи. В един от най-новите епизоди, по "Слоновете помнят", редом с тях се появява и Грета Скаки като г-жа Бъртън-Кокс (вдясно)

Дейвид Съчет е роден в Лондон, в семейството на литовски евреи с фамилия Сушедовиц, съкратена впоследствие на Сушей (както всъщност се произнася името му).

Фотогалерия: Още телевизионни детективи

Започва да се снима в телевизията още в средата на 60-те, макар че има сериозни изяви и на театралната сцена. Сред по-известните му роли напоследък беше биографичната драма "Максуел" (2007), отличена с международната награда "Еми". Там влезе в главната роля, на свързания с България медиен магнат Робърт Максуел, загинал загадъчно през 1991-ва, падайки от борда на яхтата си край Канарските острови.

През цялата си кариера на екрана и в театъра е играл арабски терорист и руски шпионин, композитора Антонио Салиери и пълководеца Наполеон Бонапарт, филмовия магнат Луис Б. Майер, бащата на психоанализата Зигмунд Фройд, австрийския художник Густав Климт, Калибан в "Бурята" и шута от "Крал Лир", Яго в "Отело" и Тибалт от "Ромео и Жулиета", Джепето в "Пинокио" на Роберто Бенини и дори самия Уилям Шекспир.

Любопитна подробност за неговото превъплъщение в Еркюл Поаро е теглото - реално фигурата му е по-слаба, а за да придобие закръгленост, носи подплънки. Ръстът също има значение - актьорът е висок 1,77 м, а героят му е описан като "дребно човече", вероятно не повече от 1,60.

Поаро и антуражът му 25 години по-късно: вярната му секретарка г-ца Лемън (Полин Моран), инспектор Джап от Скотланд Ярд (Филип Джаксън), вече повишен на нова длъжност, и Хю Фрейзър (вдясно) като неговия първи приятел и помощник полк. Хейстингс

Преди да поеме 25-годишния си ангажимент в "Случаите на Поаро", той се е снимал в екранизацията по "Смъртта на лорд Еджуеър" - Thirteen at Dinner (1985), където детективът Еркюл се играе от Питър Устинов.

Там Съчет е инспектор Джап от Скотланд Ярд, но определя своето изпълнение като "може би най-слабото в кариерата ми". Точно то обаче - и мустакатият му заглавен герой в сериала Blott on the Landscape същата година - довели до избирането му за Поаро.

Как се е стигнало дотам, че след поредица роли на злодеи изведнъж му предлагат да изиграе симпатичния Поаро, разказа самият той на среща разговор в Британския филмов институт миналата есен, когато финалните епизоди бяха излъчени по Ай Ти Ви. Вижте и друго, по-кратко интервю, дадено пред Би Би Си по същия повод.