Ден на дарителя. Празник на Националния музей "Земята и хората"

1269 г. - Кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид, да плащат глоба.
1862 г. - Конгресът на САЩ премахва робството в страната, като от 2021-ва датата, т.нар. Juneteenth, вече се отбелязва като официален празник в цялата страна.
1867 г. - В Керетаро, Мексико, е екзекутиран император Максимилиан I.
1868 г. - По настояване на сръбското правителство Любен Каравелов е арестуван в Нови Сад (тогава в Австро-Унгария) във връзка с убийството на княз Михайло Обренович III.
1912 г. - В САЩ е приет със закон 8-часовият работен ден.
1933 г. - Франция дава политическо убежище на изгонения от Русия Лев Троцки.
1938 г. - Националният отбор на Италия по футбол за първи път става световен шампион, побеждавайки на финала Унгария с 4:2.
1953 г. - Световният съвет на мира награждава посмъртно с "Почетна награда на мира" българския поет Никола Вапцаров.
1961 г. - Кувейт официално провъзгласява независимостта си от Великобритания.
1987 г. - ЕТА извършва един от най-кървавите си атентати, при който заложена бомба избухва в супермаркет в Барселона и убива 21 души, като ранява други 45.
2000 г. - Започват преговори на Международния валутен фонд (МВФ) с българското правителство, оглавявано от премиера Димитър Попов.
2013 г. - Едва на 51-годишна възраст в Рим умира актьорът Джеймс Гандолфини, популярен с главната роля в сериала "Семейство Сопрано".

У нас на 19 юни се чества празникът на Националния музей "Земята и хората", който отваря врати през 1987 г. Наречен е и Ден на дарителя, тъй като музеят дължи съществуването си на хората, предоставили свои лични колекции и вложили средства и труд за неговото изграждане и обогатяване.