Актьорът, прочул се с ролята на мафиотския бос Антъни "Тони" Сопрано, почина внезапно по време на ваканция в Рим

Джеймс Гандолфини карал почивката си в Италия, преди да отиде на кинофестивал в Сицилия по-късно тази седмица. Оставя вдовица и момиченце, още ненавършило годинка. Има и син от предишния си брак.

Роден е на 18 септември 1961 г. и след като завършва университета, работи като охранител и барман, докато не се записва в актьорска школа. Дебютира през 1992-ра на Бродуей в "Трамвай Желание" с Джесика Ланг и Алек Болдуин, а на големия екран - в "Истински романс" (1993). Истинският му пробив обаче е на телевизионния екран.

Продукция на HBO, "Семейство Сопрано" се задържа между 1999 и 2007 г., като спечели множество тв награди в категориите за драматичен сериал. За главната си роля самият Гандолфини имаше три "Еми" и един "Златен глобус".

Героят му в "Семейство Сопрано" е гангстер, преминаващ през кризата на средната възраст, но също така любящ съпруг и баща, предан син на овдовялата си майка, главен "консултант по преработката на отпадъци" в Ню Джърси, родния щат на самия актьор.

Натоварен с редица отговорности, свързани със семейството и Фамилията, Тони Сопрано е заобиколен от послушна съпруга, син на име Антъни-младши и дъщеря тийнейджърка, майка, която се опитва да склони да влезе в старчески дом, чичо лудетина и прекомерно амбициозен племенник, не особено тайна любовница.

След като претърпява няколко пристъпа на паника, се обръща към психоаналитик. Пред д-р Дженифър Мелфи той споделя всичките си най-съкровени тайни, освен една, с която тя отдавна е наясно - че е мафиотски бос...

Последните роли на Гандолфини са във "Враг номер едно" (като шеф на ЦРУ), комедията "Феноменалният Бърт Уондърстоун", очакваната догодина криминална драма Animal Rescue с Нооми Рапас и Том Харди, миналогодишния Killing Them Softly с Брад Пит.