Победителката в третия сезон на българския "Мастършеф" Божана Кацарова е само на 27 и идва от Холандия, където усвоила тънкостите на високата кухня. Какви са намеренията й за голямата награда - и личния живот?

"Храната е новата музика" - цитира новата световна тенденция победителката в третия сезон на "Мастършеф", но в едно интервю уточнява: "Без музика обаче хубава храна не става".

От кулинарното шоу 27-годишната Божана Кацарова спечели 100 хил. лева, след като на финала се конкурираше с интериорния дизайнер Димитър Димитров, който сега е управител на ресторант.

Виж още: Успехът и мечтите на първата вегетарианка мастършеф

Младата дама, спечелила титлата "най-добър хоби-готвач на България", всъщност живее в Холандия, където отива да учи медии и реклама още преди десетина години. Изкарва у нас стаж в банка, но в момента работи отново в Амстердам, в областта на киното - за артцентър на 12 хил. кв. метра, където последно открили киносалон с намерение да прожектират кулинарни филми.

За кастинга научила, докато била в родината, а заявката й за участие попълнила нейната добра приятелка Рая Пеева. Страстта към готвенето носи още от ранна детска възраст, закърмена е с нея, а майка си и своята баба определя като "кулинарни факири".

Четиримата полуфиналисти в "Мастършеф 3", от ляво на дясно: Росица, Божана, Димитър и Иван, който отпадна на крачка от финала

Досегът й с гурме кухнята, в която показа стабилни познания, се дължи както на нейния стремеж към приключения, така и на едно стечение на обстоятелствата:

"В Холандия започнах като персонален асистент на жена с добър социален статус. Веднъж тя ме покани в къщата си и видях

кухнята, която изглеждаше като космически кораб и само чака да бъде разопакован

Оказа се, че никой не готви в тази суперлуксозна кухня. Помолих я да им направя някой път вечеря. Тя не само се съгласи, но и ми даде кола и пари, за да ида до един от най-яките пазари в Европа. Всички продукти идваха директно от пристанището в Ротердам, най-голямото в Европа. Една двукилометрова лента, където можеш да намериш всичко.

Там работят предимно много симпатични турци, които обичат да се пазарят, да има алъш-вериш, а холандците са стерилни хора и не разбират от пазарлък. Така че се запознах с всички там и първия път сготвих пълнени чушки. Семейството на моята шефка направо онемя.

Предложиха ми да си тръгвам в три следобед от офиса и да готвя, като заплащането се запазва същото. Най-прекрасното е, че за целия ми престой от година и половина съпругът отслабна с 18 кг, а трите деца проядоха зеленчуци.

На въпрос какво смята да прави с голямата награда

Божана коментира: "Както знаете от един хубав български филм, парите са тор. Така че аз се чувствам като градинар в най-добрата овощна градина... Тук са най-прекрасните домати и много други продукти. Искам българската гурме сцена да носи емоции и радост, еквивалентни на добро представление, хубав филм или приятен концерт."

Виж още: Румънецът от "Мастършеф" става главен готвач в Слънчев бряг

От два месеца тя активно търси подходящи места за подобни гурме изживявания и вече е насрочила първото такова събитие - на 5 август, на отдалечен плаж, където "природата сама ще стане сцена". Амбицията й е да нареди гурмето сред забавления като театър, кино, концерт - все едно хората отиват на изложба, където изяждат експонатите.

Участието си в "Мастършеф" сравнява с филма "Беднякът милионер",

където всеки въпрос от "Стани богат" беше свързан с миналото на главния герой и предизвикваше конкретен спомен. Определя се като вманиачена по готвенето, особено когато сутрин се буди с идеи в главата.

Навремето дори обмисляла дали да не учи в ТОХ (Техникум по обществено хранене), но със семейството й се спрели на "нещо по-солидно" - японски език, който й дава възможност да опознае азиатската култура.

Вярвам, че за да станеш добър кулинар, не е най-важно да завършил кулинарно училище - най-важно е постоянно

да подхранваш съзнанието си с информация, впечатления, пътувания, запознанства, разговори

и всяко това нещо да ти помага да слагаш по едно малко късче към перфектното ястие, сподели тя в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Усъвършенства се в кулинарията и покрай своя бивш приятел, шеф-готвач, който също й помогнал много. В момента е сама, а ако открие половинката си, би предпочела "някой с изразен фетиш към чистенето и домакинстването, защото там съм гола вода".

На "МастърДомакиня" няма да се явявам,

шегува се Божана и уточнява: "Не ми трябва мъж, с когото да се приберем вкъщи и да му направя една шопска салата, а просто да ми е най-добрият приятел."

Визитката й в "Мастършеф" анонсираше, че харесва скандинавската кухня, френските десерти и европейските фюжън ястия. Актуалната й страст обаче са китайските хапки "дим сум" - източна версия на испанските тапас, вариант за бърз и здравословен обед или брънч, приготвени на пара.

Източник: "Преди обед" / Би Ти Ви