Севда Димитрова от Бургас, на 39, спечели втория сезон на кулинарното шоу. В какво смята да вложи спечелените 100 хил. лева и къде ще готви оттук нататък

39-годишната Севда Димитрова е първата вегетарианка, спечелила титлата MasterChef в историята на този формат - но на финала не се поколеба да опита месото, което приготви за журито като предястие (салата с атлантически краб, отворени равиоли от маринован дайкон, пудра от хайвер на летяща риба, два вида майонеза и цветя) и основно (патешки гърди с пюре от целина, мисо паста, паризиени от моркови и винен сос с вишни).

Стратегията да демонстрира по този начин, че се стреми сериозно към победата в шоуто, също допринесе за първото й място. Исках да покажа на хората, че трябва да бъдат силни, и че когато се налага, трябва да постъпват правилно, коментира тя и заяви: "Най-голямата битка беше със самата мен".

Видео: Ако всички на планетата станем вегетарианци

Не очаквайте обаче да изневери на вегетарианството, към което се придържа от тийнейджърка, вече над 23 години. "Никога не съм обичала да ям месо. Когато бях малка, родителите ми дори се ядосваха, като го отделях в чинията ни... Мисля си, че съм роден вегетарианец, защото месото никога не ми е харесвало", разказа Севда в предаването на Би Ти Ви "Преди обед" в деня след триумфа си.

Трябва да бъдеш смел и различен от останалите, убедена е победителката

Тази жена е изключителна - като човек, като кулинар, като мечтател, коментира за нея шеф Ангелов. Когато видях десерта на Севда, разбрах, че тя ще спечели, признава другият финалист във втория сезон на "Мастършеф" у нас, 33-годишният бизнесмен Евгени Йорданов от Стара Загора.

Срещу неговото перфектно, но прозаично брауни с мус от бял шоколад, кули от маракуя и златни люспи бургазлийката представи първото си авторско блюдо в кулинарното шоу - деконструиран чийзкейк с четири вида сирене.

Рискът да представи десерт по своя рецепта се оказа напълно оправдан и оценен от журито - майстор-готвачите Андре Токев, Виктор Ангелов и Петър Михалчев

Победата Севда посвещава на съпруга си, когото определи като солта на своя живот - а

солта според нея е най-важната подправка

Запознали се, когато били почти деца - тя на 18, той на 17, в една дискотека, където Никола бил диджей и я харесал толкова, че я поканил и на следващия ден.

Виж още: Да живеят вегетарианците!

До дни нейните почитатели от екрана могат да се насладят на кулинарното й изкуство, ако отскочат до Слънчев бряг, където тя ще работи това лято в заведение под наем. Плановете й включват и нейно собствено място, но основната цел и кауза, заради която спечели 100-те хил. лева награда в шоуто, беше друга - да има дете.

Майчинството е нещо, към което се стреми вече осма година. Двамата съпрузи дълго отлагали този момент, защото искали да пътуват, да работят, да имат достатъчно средства и свой дом.

Спокойна съм, защото знам, че това е единственото, което нямам, заявява тя, макар зрителите на шоуто да я запомниха и с нейната чувствителност, която я разплакваше и в хубави, и в лоши моменти. Според нея човек не би трябвало да се оплаква и да мрънка,

ако е щастлив и му липсва едно-единствено нещо в живота

Преди десетина години Севда изпраща съпруга си на гурбет, разказва Flagman.bg. Тя решава да остане тук, за да търси работа в някоя от детските градини, тъй като е завършила детска педагогика и иска да се реализира по специалността си. Не след дълго мъжът й се връща в Бургас, за да е близо до нея.

През 2007 г. младата жена започва работа като сестра в кабинета на един от най-добрите стоматолози в Бургас - д-р Стоян Карауланов, кум на сватбата им и техен много близък приятел. Днес мога да кажа, че тя бе човекът, който въдвори ред в работата ми, казва той пред бургаското издание и описва Севда като най-добрия, всеотдаен и лъчезарен човек.

Виж още: Най-сексапилните вегетарианци

Година по-късно бъдещият най-добър хоби-готвач у нас заминава заедно със съпруга си за Испания, за да бъдат...

циркови фотографи

"Не сме учили за фотографи, стана чрез наш приятел, бивш цирков артист, акробат. Научихме се на място, фотографията ми стана интересна с течение на времето. А цирковият живот е една магия!", разказва Севда и изразява съжаление, че традицията да се ходи на цирк у нас като че ли е отмряла.

Именно в Испания се подложила на първата си ин витро процедура, но заради честите пътувания и големите разстояния нямала възможност да ходи редовно на преглед и преди около две години се прибират в България.

"Тя готви уникално, прави най-вкусните спагети на света. Прави ги по интересни рецепти с италиански продукти. Десертите й също са страхотни. Децата ми много обичат да ходим на гости у тях, защото ги глези с всякакви вкусотии. Докато работеха в Испания, им ходихме на гости в Барселона. Там ни показаха заведение за бързо хранене до пристанището. Ресторантът е много качествен - храната е вкусна и интересна. Тогава Севда и Никола ни споделиха, че евентуално биха започнали такъв бизнес", разказва още д-р Карауланов пред "Флагман".

Готвиш страхотно и съм сигурен, че ще бъдеш и страхотна майка, поздрави я след финала шеф Михалчев. Съчетаването на двете хобита, които е превърнала в своя професия - кулинарията и фотографията, - й гарантира обещаваща кариера.

Журито на MasterChef, Севда и конкурентът й на финала Евгени, отличен в аванс с утешителната награда на публиката след предпремиерната прожекция на финалния епизод, 31 май 2016 г.