"Прегърни вегетарианец" е посланието в последния петък от септември, което подкрепяме със списък на някои от най-известните вегани и вегетарианци

Ако хората около вас днес се прегръщат по-често от обикновено, не се озадачавайте, защото днес е "Hug a vegetarian day". Това е ежегодно събитие, подкрепено от организацията за защита на животните ПЕТА, което се случва всеки последен петък от септември, напомнят от foodpanda - и изброяват най-известните знаменитости, изповядващи принципите на веганите и вегетарианците.

Махатма Ганди

Не е странно, че индийският духовен и политически лидер е вегетарианец. Той роден в семейство на вегетарианци, изповядващи вегетарианската култура и вяра. Той е вярвал, че единствената причина да бъде вегетарианец е от морална гледна точка. Ганди смятал, че човечеството трябва да следва пътя на ненасилието и да води милостив живот без изобилие, като опазва животинския свят на тази планета.

Сър Пол Маккартни

Според легендата музикантът от "Бийтълс" започва да се интересува от защитата на животните, вдъхновен от анимацията на "Дисни" за еленчето Бамби. В реклама на ПЕТА сър Пол предлага друга версия - че е станал вегетарианец, след като по време на риболов осъзнал как лишава улова си от живот заради своето собствено удоволствие. Вегетарианци са и цялото му семейство, вкл. покойната съпруга Линда.

"Станете вегетарианци!", призовава и Памела Андерсън, която позира по бански за плакат на ПЕТА, напомняйки, че животните и хората имат еднакви телесни части

Ръсел Бранд

Устатият комик, актьор, радиоводещ, писател и активист е избран за най-сексапилния вегетарианец през 2011 г. Покрай него бившата му съпруга Кейти Пери също е изповядвала вегетарианството и е стояла настрана от консумацията на месо.

Фотогалерия: Голи в името на природата

Майк Тайсън

Бившият шампион по бокс в тежка категория и настоящ веган изключва месото от менюто си не с цел отслабване, а в защита на животните. "Да стана вегетарианец ми даде още една възможност да водя по-здравословен начин на живот", обяснява той.

Натали Портман

Актрисата, започнала кариерата си в киното като дете, става вегетарианка, когато е на осем години. През 2009 г. прави още една крачка напред и започва да следва веганския начин на живот. Не одобрява носенето на кожи, пера или други животински изделия. През 2007 г. тя слага началото на своя собствена веганска модна линия за обувка Te Casan.

Боб Марли 

Духовните вярвания на иконата на реге музиката го подтикват да следва вегетарианска диета, наблягайки на "итал" храни. "Итал" е жаргон, използван като начин да се подчертае единството и целостта на живота. Итал храната популяризира здравословния ум, тяло, дух и околната среда. Тя е толкова свежа, колкото е възможно, без добавки, консерванти и други химикали.

Конфуций

На Запад диетата без месо често се разглежда като модерен начин на живот. Но вегетарианските и веганските диети са били известни още в древната история и често са били приемани от радикални и променящи света фигури като Конфуций - учител, редактор, политик и философ на Пролетния и Есенния период в китайската история. Самият той е бил вегетарианец и е използвал пръчици за хранене вместо прибори от метали и други материали, напомнящи насилие. 

Ан Хатауей

Носителката на "Оскар" дълго време не е била в състояние да реши дали да бъде вегетарианец или не. Тя не е типичният вегетарианец, тъй като подбудите й са били единствено да успее да изглежда добре в ролята и костюма на Жената котка от "Черният рицар: Възраждане" (2012). Последните новини обаче сочат, че тя отново е преминала към консумация на месо и животински продукти. 

Ан Хатауей като Жената котка - а котките, както знаем, не могат без месо. Нека й простим...