Актьорът се връща към Шекспир в постановката на британския Национален театър, която гледаме на запис в кината

На големия екран той е играл в "Хамлет", "Отело", "Хенри V" (1989), който е неговият дебют като режисьор и му носи двойна номинация за "Оскар". После поставя като филми "Много шум за нищо" (1993), "Напразни усилия на любовта" (2000) и "Както ви харесва" (2006).

За последно е играл в театрална постановка на Шекспирова пиеса в Шефилд през 2002 г. като Ричард Трети, припомнят от Британския съвет. Сега се превъплъщава в Макбет от едноименната пиеса и заедно с Роб Ашфърд я режисира в кинематографичен стил - два часа, без антракт.

В ролята на лейди Макбет му партнира Алекс Кингстън (сериалите "Доктор Ху" и "Спешно отделение") .

Записът е от юли, на международния фестивал в Манчестър, където спектакълът е игран в интериора на някогашна черква. В момента "Макбет" в тази версия може да се гледа само на кино (в "Синема сити" на 23 октомври и 13 ноември, от 19 ч.), тъй като представленията са били едва 18 пъти, при напълно разпродадени зали.

Междувременно скоро ще гледаме сър Кенет Брана и в поредната холивудска продукция, режисирана от него - "Джак Райън: Теория на хаоса". Във филма, очакван по екраните в началото на 2014 г., той играе руски олигарх, взел на прицел финансовата система на САЩ, срещу когото се изправя бъдещия топшпионин (Крис Пайн) от романите на Том Кланси.

Напоследък най-известната му роля е инспектор Валандер от едноименния сериал на Би Би Си, по романите на шведския писател Хенинг Манкел. Освен това режисира суперпродукции като готвената от "Дисни" за 2015 г. игрална версия на "Пепеляшка" и комиксовия "Тор: Богът на гръмотевиците" (2011), който може да си припомните по Нова телевизия тази неделя, 27 октомври, от 20 ч. - преди премиерата на продължението "Светът на мрака", по кината от 1 ноември с нов режисьор, Алън Тейлър.