Според американски учени до няколко десетилетия нуждата от работна ръка в редица професии ще намалее драстично

Изследователи от Института за бъдещето на човечеството в Оксфордския университет във Великобритания и департаментите по политически науки в Йейл (САЩ) изчислиха кога изкуственият интелект ще надмине човешките способности. Резултатите от научното изследване са цитирани от РИА Новости.

Изкуственият интелект, както предполагат експертите, ще надхвърли възможностите на човека в областта на езиковите преводи към 2024 г., ще замени водачите на товарни автомобили към 2027 г. 

Професията на писателите белетристи ще изчезне през 2053 г., а хирурзите ще станат излишни към 2053 г.

Виж още: Новите технологии в здравеопазването - кога ще видим роботи в операционната

Авторите на изследването са убедени, че изкуственият интелект с 50% вероятност ще замени човека след 45 години. Данните са от допитване сред 350 световни експерти в областта на изкуствения интелект.

Виж още: Прогнози за 2036 г.

Междувременно американски сайт, създаден и с българско участие, предсказва вероятността роботите да ни вземат работата. 

Ще отнемат ли роботите работата ми? 

Идеята на българския продуктов дизайнер от Бургас Димитър Райков и неговия колега Мубашар Икбал от САЩ и пресъздаването й са толкова впечатляващи, че бързо грабват вниманието на стотици хиляди интернет потребители. Нещо повече, от няколко дни разработката на Райков и Икбал е топновина за водещите онлайн издания за технологични иновации.

Проектът Will Robots Take My Job? (Ще отнемат ли роботите работата ми?) предлага лесен начин да добием представа кои са най-изложените на риск работни места. 

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?

Създателите на сайта използват като отправна точка доклад на Карл Бенедикт Фрей и Майкъл А. Осбърнот от Университета в Оксфорд, публикуван през 2013 г., който изследва застрашените от компютъризация работни места.

Източник: РИА Новости, "Машъбъл", "Мениджър"