Какво бъдеще очаква света на медицината според един от най-иновативните хирурзи в света

С развитието си новите технологии навлизат все по-дълбоко в обществото. Ако сега вече почти не можем без мобилните си телефони и смартфоните, а социалните мрежи са плъзнали навсякъде, то как ще изглежда света след 5-10 години, когато изкуственият интелект и роботите се осъвършенстват още повече.

"В следващите 5 до 10 години роботите ще станат по-често срещани в операционните зали", убеден е проф. Шафи Ахмед, един от най-известните хирурзи в Лондон.

Проф. Ахмед е един от новаторите в съвременната медицина. През 2014 г. той изуми света, като излъчи на живо една от своите операции. Благодарение на него 14 хил. студенти и специализанти по медицина от 132 страни наблюдаваха в реално време какво точно се случва и дори задаваха въпроси.

Виж още: Защо Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

През 2016 г. той стана първият лекар в света, който позволи операцията, която прави, да се наблюдава на живо и то в 360 градуса. Зрителите на това уникално събитие бяха "точно до операционната маса", благодарение на специално приложение и на очила за виртуална реалност.

Само преди дни проф. Ахмед посети София, за да говори на Webit за това как новите технологии променят за добро света на медицината. Пред Нова телевизия той разкрива очаканията си за бъдещето на медицината.

Роботите в операционата зала

В следващите пет до десет години роботите ще станат много по-евтини и съответно по-често срещани. Мисля, че след 10 години роботите ще се срещат много по-често в операционните зали като помощно средство в работата на хиурзите. В следващите 30 години може и да видим роботи, които могат да заместят хирурзите в тяхната работа.

Електронното здравно досие и болниците

Все повече болници във Великобритания имат електронен регистър на пациентите, в който се съхранява електронното досие на пациента с цялата налична информация за лечението му. В болницата, в която работя, информацията за пациентите не се записва на хартия. Всичко е в компютъра и при нужда -  цялата информация за пациентите се генерира автоматично. Според мен електронният регистър на пациентите е вече нещо, което задължително трябва да има в една болница. Нещото, което трябва да се подобри е обмяната на информация с медицинските центрове за доболнична помощ и с другите болници.

Виж още: Илон Мъск: Бъдещето на човека може да включва сливане с машините

Обучението на студентите и новите технологии

От години обучението по хирургия протича по един и същи начин. Бъдещите лекари в продължение на часове пасивно наблюдават случващото в операционната зала. Благодарение на очилата за вируална реалност, студентите могат през телефона си да наблюдават "от първия ред" операцията, могат да задават въпроси и активно да комуникарат с лекарите. Според мен това е много по-добър метод за обучение. Моите студенти са наистина благодарни и активно ни подкрепят, когато предлагаме нови методи за обучение.

Те плащат около 9000 паунда годишно. За пет години в университета, те плащат общо 45 хил. паунда. Не е коректно да очакваме от тях да плащат толкова пари, да прекарват всеки ден часове на лекции и да не им даваме обучението, от което имат нужда.

В следващите няколко седмици ще пуснем ново приложение, което да е в ползва на всички студенти по медицина в целия свят. В приложението ще има много операции, записани в 360 градуса, както и много обучителни материали.

Виж още: Въпросите, които Westworld ни кара да си задаваме

Източник: Нова телевизия