Хитовият сериал, който успя да спечели за кратко време огромна фенска база, поставя на дневен ред някои изключително важни въпроса, с които обществото тепърва предстои да се сблъска

Един от безспорните хитове този сезон е сериалът Westworld (Западен свят). Историята разказва за парк, наподобяващ Дивия запад, населен с роботи с изкуствен интелект. В този парк хората могат да убиват роботите, да правят секс с тях и като цяло да се забавляват без кой знае какви последици. 

На самата история няма да се спираме. Само ще кажем, че това е може би един от най-добрите и интересно измислени сериали, излизали изпод шапката на HBO и определено е на нивото на "Игра на тронове". Като цяло - заслужава си гледането. 

И все пак основната идея на сериала е да обърне погледите ни към темата с изкуствения интелект и хуманоидните роботи. Докато те не приличат на нас, ние няма как да признаем възможността, че те може и да не са по-низши от нас. Но когато стигнем до този момент? Какво ще правим тогава? 

Westworld повдига проблеми, пред които обществото тепърва ще се изправя на фона на все по-бързия темп в развитието на новите технологии. 

И първият от тях е много прост - можем ли да се отнесем към роботите с уважение? 

Сериалът повдига темата за простия морал. В какъв момент ние бихме се отнасяли с уважение към машините? Все пак те са просто устройства. Сменяме смартфоните си, изхвърляме счупените джаджи и продължаваме напред. Бруталното отношение на някои гости на парка показва една непроменена в това отношение картина: хуманоидните роботи, които реално по нищо не се различават от живите хора, са използвани като играчки за задоволяване на низки страсти - сексуални и садистични. 

Въпросът тук е, когато стигнем до този момент джаджите да приличат толкова много на нас самите, ще можем ли да проявим към тях хуманно отношение. Не като към равни, но като към верни слуги? Или също като героите в сериала ще ги използваме както плантаторите в САЩ са използвали своите роби. 

Ако включим тук и теориите за влиянието на агресивните видеоигри върху хората, които ги играят... Представете си сега една игра в реалния свят, където обаче всичко, което можете да направите, ще ви се размине. В пъти по-реално от която и да е компютърна игра. И ако заемем един цитат от Ницше - ако се вгледаме в играта достатъчно дълго, няма ли самата тя да погледне вътре в нас? Така ако можеш да унищожиш нещо, да убиеш, без на практика да я има щетата от отнетия живот, това няма как да не повлияе на теб самия. Да извади убиеца на преден план. 

Тук идва обаче една контратеза. Ами ако това е перфектният начин за укротяване на бесовете, които човечеството таи в себе си? Едва ли има точна статистика колко души годишно умират от насилствена смърт, колко са изнасилванията в световен мащаб. Да не говорим за обикновените побои.

Ако можем да си го изкараме върху роботи, които достатъчно много приличат на хора, че да задоволят потребността от низки страсти? Няма ли това да намали престъпността? Или напротив - ще я увеличи многократно, давайки на хората да усетят това, което обществото принципно им забранява? 

Няма как да не се замислим и за един друг ключов проблем. Ако това е светът вътре в парка Westworld, какъв е светът извън него? И каква е ролята на хуманоидните роботи? Ако се вгледаме в роботите от сериала, те на практика са почти същите като нас, но по-силни и не се нараняват. Това няма как да не доведе до включването им в работния процес и загубата на работни места за истинските хора. 

Този проблем вече се обсъжда надълго и нашироко - колко и какви работни места биха отнели от хората роботите? Технологиите представени в серала на практика биха механизирали голяма част от производствения процес в индустрията, биха създали перфекти детегледачи, охранители и какво ли още не. Какво ще стане с хората, когато работата им бъде отнета? 

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?

И не на последно място, най-важният въпрос - какво ще стане, когато роботите придобият собствено съзнание? Какво ще стане, когато поискат нещо повече от отредената им роля на слуги? Можем ли да избегнем този момент? И къде трябва да сложим край на развитието на изкуствения интелект, за да не спомогнем за края на собственото си съществуване?

Източник: Bulevard.bg / CNN