Предложението на БПС беше да се замразят депутатските заплати на нивото им от края на 43-ото Народно събрание

Депутатите не пожелаха да замразяват заплатите си. Това стана ясно след гласуване в парламента днес. 

Предложението бе лансирано от председателя на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова, която е представила проект за решение за спиране на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на депутатите до края на мандата на 44-тото Народно събрание.

Споеред вносителите на предложението депутатските заплати трябва да запазят размера си от края на предишното Народно събрание, когато за последно бяха увеличени.

По закон заплатите на депутатите се равняват на три пъти средната работна заплата в обществения сектор. Към тях се добавят проценти за участие в парламентарни комисии, както и пари на ръка за експерти и пътни.

По време на дебата преди гласуването Крум Зарков от БСП заяви от парламентарната трибуна, че той, и колегите му не са за оплакване по отношение на заплатите си. 

Виж още: Какво възнаграждение очаква депутатите в 44-тото Народно събрание

"Има нужда от нов механизъм за изчисляване на депутатските заплати и трябва да спрем тяхното нарастване, защото хората се дразнят, мнозинството от тях живеят в бедност в страната, каза той. 13 категории държавни служители са обвързани с нашите възнаграждения и не е справедливо да имаме промяна на заплатите си след като 10 години реално няма индексация на пенсиите", аргументира се депутатът.

Предложението бе подкрепено само от 74 народни представители - депутати от БСП и двама от ДПС. Всички останали гласуваха "против" и "въздържал се".

След това народните представители включиха в дневния ред за гласуване избиране на министър-председател, приемане на структура и избиране на Министерски съвет. "За" гласуваха 176 народни представители, а един се въздържа, с което предложението бе прието.

Източник: "Дарик"