Старият нов премиер се зарече, че коалицията ГЕРБ и Обединените патриоти поема отговорност за бъдещето на страната

Кабинетът "Борисов 3" встъпи в длъжност. Точно в 9 часа сутринта кандидатът за премиер Бойко Борисов представи на президента Румен Радев своето предложение за състава на Министерския съвет. 

Лидерът на ГЕРБ върна на държавния глава изпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство.

На "Дондуков" 2 Борисов представи структурата на правителството и имената на министрите. Когато каза името на новия здравен министър проф. Николай Петров, той вметна към президента: "Благодаря вчера за съдействието".

След това от 11 часа на официално заседание на Народното събрание, на което присъстваха също така президентът и министрите от служебното правителство, депутатите гласуваха новия кабинет. 

"За" избирането на Бойко Борисов гласуваха 133 депутати, против - 100. Въздържали се нямаше.

Glasuvaneto za tretiya premierski mandat na boyko borisov

Структурата на правителството също бе приета. "За" нея гласуваха 134 народни представители, а 101 гласуваха "против". 

Съставът на новия кабинет бе приет със 133 гласа "за" и 101 гласа "против".

Преди гласуването Цветан Цветанов представи кандидатурата на Борисов за министър-председател. 

"Отговорността е огромна, но съм сигурен в твърдата воля и решителност, с която Бойко Борисов ще работи за просперитета на България. Вярвам, че заедно с МС и парламентарната подкрепа, ще може да се постигне политическа и институционална стабилност, която е най-важна за страната ни", заяви той.

"Убеден съм, че с тази номинация и с възможността Бойко Борисов да състави кабинет ще даде възможност да се движим в единственият път за България- европейския", обясни Цветан Цветанов и благодари на всички депутати, които ще подкрепят номинацията.

Виж още: Кой влиза в състава на кабинета "Борисов 3"

Самият Борисов също представи приоритетите пред предлагания от него кабинет.

Наше общо разбиране е, че днес страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ.

"По волята на българския народ, двете политически формации - ПП ГЕРБ и коалиция "Обединени патриоти" поемаме отговорността за управлението на България в следващите 4 години. Намираме се в исторически момент за света и за Европа - политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилността в региона, предизвикателства пред сигурността, надмогване на партийния егоизъм", заяви Борисов.

По думите му българите се нуждаят от сигурност и доверие в държавните институции. 

"В името на българските граждани и българската държава, ПП ГЕРБ и коалиция "Обединени патриоти" преодоляваме различията си, вижданията си по много въпроси и постигнахме съгласие по основните приоритети в работата на съвместното ни правителство", подчерта още Борисов. 

"Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура", каза той.

"Това ще помогне за развитие на регионите и намаляване на регионалните различия", заяви той и уточни, че правителството поема ангажимент за доизграждането на магистралите "Хемус, "Струма", "Калотина-София", Южната дъга, разширението на метрото в София и други", допълни Борисов.

Основната мисия на правителството е подобряването на качеството на живота на българските граждани и успешно развитие на България, заяви лидерът на ГЕРБ. 

"Обществото ни има очакване и ще отговорим на него с продължаване на съдебната реформа. Ще предложим нов антикорупционен закон, който ще създаде единен антикорпуционен орган", обясни Бойко Борисов и допълни, че ще се създаде нов ред за борба с корупцията.

"Поемаме ангажимент до края на 2018 година да бъдат изпълнени 17- те препоръки от Механизма за сътрудничество и оценка", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Ангажираме се с увеличаване на инвестициите в образованието и увеличаването на бюджета за образование", обясни Борисов и допълни, че правителството предвижда и ежегоден ръст на средствата за наука. "Подобряване на здравето на нацията е стратегически приоритет за управлението ни", коментира лидерът на ГЕРБ. "Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система", каза още той.

След представянето на Борисов в парламента протекоха дебатите около новия кабинет, след които последваха и гласуванията на премиер, структура на кабинета и състав на кабинета. 

Новините министри положиха и клетва за встъпването си в длъжност.

Chlenovete na kabineta borisov 3 polagat kletva

Kabinetat borisov 3 polaga kletva pred parlamenta

Събитията ще продължат в Министерския съвет, където новите министри ще приемат властта от служебния кабинет на Огнян Герджиков, а след това ще отидат в министерствата си.