Пълният списък с министрите, които Бойко Борисов предлага за третия си поред кабинет

Третият кабинет на Бойко Борисов е готов. Самият той оповести днес окончателния списък на министрите, които той предлага да влязат в новата изпълнителна власт. 

Ако утре кабинетът бъде одобрен, Бойко Борисов се превръща в единственият държавник в най-новата ни история, който е заемал поста министър-председател цели три пъти. В историята три и повече пъти този пост са поемали само Петко Каравелов (4 пъти) и наследника му в Демократическата партия Александър Малинов (3 пъти). 

Ето и пълния състав на кабинета, който предстои утре да бъде одобрен от Народното събрание:

Министър-председател:

Бойко Борисов

Зам. министър-председатели: 

- Томислав Дончев (без портфейл)

- Екатерина Захариева - правосъдна реформа

- Красимир Каракачанов - обществен ред и сигурност

- Валери Симеонов - икономическата и демографската политика на страната

Министри:

Министър за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова. Това бе и голямата изненада в новия кабинет, след като в предишните две правителства на Бойко Борисов тя заемаше поста министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Министър на финансите - Владислав Горанов, който запазва поста си от предишния кабинет. В първото правителство на Борисов беше зам.-министър на финансите.

Министър на икономиката - Емил Караниколов - изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, предложен от "Атака".

Министър на труда и социална политика - Бисер Петков, досега управител на Националния осигурителен институт от 2011 г.

Министър на външните работи - Екатерина Захариева, бивш министър на правосъдието във втория кабинет на ГЕРБ.

Министър на вътрешните работи - Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на отбраната в първия мандат на Борисов.

Министър на отбраната - Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

Министър на правосъдието - Цецка Цачева - два пъти председател на Народното събрание, кандидат за президент от ГЕРБ на последните избори за държавен глава. На парламентарните избори бе изместена чрез преференция в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ за Плевен.

Министър на образованието и науката - Красимир Вълчев, дългогодишен главен секретар на Министерството на образованието.

Министър на здравеопазването - Ген.-майор проф. Николай Петров, началникът на Военномедицинска академия.

Министър на околната среда и водите - Нено Димов, бивш зам.-министър в същия ресор в кабинета на Иван Костов. Впоследствие председател на председател на неправителствената организация Институт за дясна политика.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков, зам.-министър на Лиляна Павлова в министерството от предишния мандат.

Министър на земеделието и храните - Румен Порожанов. Бивш директор на Държавен фонд "Земеделие" от 2011 до август 2013 г., министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки, след което отново поема Държавния фонд "Земеделие" през 2014 г., а през февруари т.г. бе принуден на подаде оставката си от служебния земеделски министър Христо Бозуков.

Министър на транспорта, информационни технологии и съобщения - Ивайло Московски. Беше на същия пост и в двете предишни министерства на Борисов.

Министър на енергетиката - Теменужка Петкова, заемаше същия пост и в предишния кабинет на Бойко Борисов. Преди това е зам.-министър на финансите в служебният кабинет "Близнашки" (2014 г.).

Министър на туризъма - Николина Ангелкова. Тя беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Близнашки и бе избрана за министър на туризма във второто правителство "Борисов".

Министър на културата - Боил Банов, който беше ресорен зам.-министър в служебното правителство на Георги Близнашки и кабинета "Борисов 2".

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев. Той заемаше същия пост през предишния кабинет на ГЕРБ.