Двайсет години по-късно "Джурасик парк" на Стивън Спилбърг излиза отново в кината, вече на 3D, докато в НДК показват макети на динозаври в реални размери

Историята, описана от Майкъл Крайтън в романа му "Юрски парк", е екранизирана през 1993 г. и става най-касовият филм за времето си, с близо 1 млрд. приходи и две продължения.

В главните роли, освен кръвожадните велоцираптори и тиранозавъра, са Сам Нийл, Джеф Голдблум, Самюъл Джаксън, Лора Дърн и сър Ричард Атънбъро, който иначе е режисьор.

Премиерната дата е 3 май 2013 г., когато в зала 4 на НДК все още ще могат да се разгледат 14 макета на динозаври в естествена големина. Изложбата, която се открива тази събота, 24 ноември, е изработена в Украйна от световноизвестния палеонтолог Дмитрий Сторцев и неговия екип - компютърни специалисти и историци. Във фигурите са вградени механизми, благодарение на които животните могат да се движат и да издават звуци.

Най-големият от показаните екземпляри е висок над 4 м, а най-малките са бебета. А най-добрата новина за посетителите е, че могат да снимат безплатно. У нас експозицията вече е била показвана във Варна, Русе, Велико Търново, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен. Цената на билета за деца, учащи и пенсионери е 4 лв., а за възрастни - 6 лв.