Актьорът, който е най-големият майстор на технологията performance capture, влиза за трети път в ролята на Цезар в постапокалиптичната поредица, предистория на книгата от Пиер Бул (видео, снимки)

Въпреки че лобираше пред киноакадемията, Питър Джаксън не успя да уреди номинация за "Оскар" на актьора, благодарение на който АмГъл оживя във "Властелинът на пръстените" и следващата му трилогия по Дж.Р.Р.Толкин, "Хобит".

Английският актьор от арменски произход, който се е усъвършенствал в технологията performance capture, е печелил само наградата "Изборът на критиката" за "Двете кули" - в специално създадената категория "Най-добро дигитално актьорско изпълнение".

Като Цезар във "Възхода на Планетата на маймуните" (2011) той е удостоен и с приза за научна фантастика, фентъзи и хорър "Сатурн" (при поддържащите актьори).

Виж още: 11 филма по случай Годината на маймуната (видео)

След "Зората на Планетата на маймуните" (2014) сега по екраните излиза финалната част от трилогията, "Войната за Планетата на маймуните", а възторжените оценки за филма провокираха нови прогнози за евентуална номинация от киноакадемията - която пропусна да го оцени като АмГъл...

Тук за първи път технологията за "улавяне на актьорското изпълнение" е използвана извън студиото, на външни снимки, и то при екстремни климатични условия, вкл. снеговалеж.

Създадохме възможността да използвате performance capture технологията навсякъде, взаимодействайки си с околната среда - и да имате пълната увереност, че сте заснели всеки нюанс в актьорската игра, хвали се Дан Лемън, супервайзър по визуалните ефекти в "Уета диджитъл", номиниран за "Оскар" с "Възходът" и "Зората".

Началото на хронологията беше преди 15 години, когато един научен експеримент тотално се обърква, за да даде ВЪЗХОД на нов вид интелигентни маймуни... и да създаде вирус, който почти унищожава човешката раса.

Маймунският вирус, както става известен, води човечеството към неговата гибел. Оцелелите, малцината с имунитет, започват да завиждат на мъртвите... докато маймуните са в истински възход в горите северно от Сан Франциско...

С настъпването на ЗОРАТА за зараждащата се цивилизация, маймуните се справят отлично в отсъствието на човешки контакт... докато не са открити от малка група отчаяни оцелели хора, която иска да създаде собствена колония.

Хора и маймуни се опитват да живеят заедно, но крехкият им мир е разбит от Коба - маймуна, която не устоява на желанието за мъст към бившите си мъчители. Предводителят на маймуните Цезар се опитва да възстанови реда, но от бруталната битка, която вече е започнала, няма връщане назад...

Сега ВОЙНАТА е в разгара си...

Режисьор и сценарист на финалната част от трилогията е Мат Рийвс, заснел и предишния филм. Той е работил с Джей Джей Ейбрамс по сериала "Фелисити" и хоръра "Чудовищно", а следващият му проект е поредният филм за "Батман" The Batman.

"Войната на Планетата на маймуните" се доближава още до литературния първоизточник - романа от Пиер Бул "Планетата на маймуните" (1963), на който трилогията се явява предистория.

Стив Зан (сериала "Бесни кучета") е сред новите актьорски попълнения - и попадения - като Лошата маймуна. Персонажът му е шимпанзе, избягало от зоопарк, но останало в изолация от маймунската общност.

"Той е много забавен, но благодарение на него разбираме, че вирусът е засегнал много интелигентни маймуни и светът е на път да се превърне в онзи свят, който познаваме от оригиналния филм "Планетата на маймуните" от 1968 г. За нас Лошата маймуна се превърна в любим герой", обяснява режисьорът.

"Лошата маймуна не е виждал никой от своя вид години наред - разказва и Стив Зан. - Той живее в уединение, като един вид отшелник. Научил се е да говори благодарение на служителите в зоопарка и покрай това е кръстен Лошата маймуна. Пълна противоположност е на това име, но е известен така заради пакостите, които е вършил в зоопарка. Всички са му викали: "Лоша маймуна, лоша маймуна" - и това име си му е останало."

Редом с Анди Съркис пък се завръщат Карин Коновал като орангутана Морис, Тери Нотари в ролята на дясната ръка на Цезар - Рокет (Ракетата), и Тоби Кебъл в образа на Коба. Джуди Гриър е партньорката на главния герой, Корнелия, а Майкъл Адамтуейт е новият актьор в "кожата" на горилата Лука.

Сюжетът: Нападната колония изпраща отчаян зов за помощ, без да е сигурна дали въобще някой ще отговори. Сигналът обаче е получен на 1300 км на север, където стотици войници са потърсили убежище след вирусния апокалипсис.

Тези мъже и жени са всичко, което е останало от американските военни части. В отговор на зова към битката е изпратена да се присъедини бойна група, предвождана от свирепия Полковник (Уди Харелсън, а ла героя на Марлон Брандо от "Апокалипсис сега").

Цезар и маймуните отстъпват в горите, но хората се впускат в преследване, решени да унищожат приматите веднъж завинаги. В продължение на две години войниците напразно търсят Цезар, за когото се смята, че командва маймуните от база, скрита дълбоко в горите...

В новия филм царят на новото поколение примати, които все по-бързо развиват възможността да мислят, говорят и възприемат света по сложен и емоционален начин, трябва да преодолее най-тежкото изпитание, за да помогне на своя народ.

В края на "Зората..." той наруши своя основен морален принцип с убийството на друга маймуна - своя много близък приятел Коба, хвърлен в пропаст. Изминали са две години, но въпросителните около смъртта на Коба не спират да тормозят Цезар, особено когато ужасът на войната достига и до неговото семейство.

След като голяма част от маймунската общност е унищожена от хората и се увеличава броят на маймуните дезертьори, които вземат страната на човеците, Цезар усеща, че ситуацията достига до критичната си точка...

Анди Съркис споделя, че да преведе Цезар през водовъртежа от емоции, за да открие уважението и благородството като лидер, "е най-голямото предизвикателство, с което съм се сблъсквал досега като актьор".

Това не е първата му маймунска роля - в "Кинг Конг", отново на Питър Джаксън, той беше себе си, като член на екипажа, но и великанът от заглавието.

Виж още: "Кинг Конг" в стил "Апокалипсис сега"

Имах уникалната възможност да играя толкова сложен и пълнокръвен герой като Цезар по време на неговото израстване, от детството до зрелите му години на истински лидер, заключава 53-годишният актьор.

По подобен начин се е превъплъщавал в Капитан Хадок от "Приключенията на Тинтин" на Стивън Спилбърг и върховния лидер Сноук в най-новата трилогия "Междузвездни войни", на "Дисни". Иначе кариерата му пред камерата започва в края на 80-те от сериала "Новият политик", след като натрупва опит от драмсъстава на университета в Ланкастър, където учи визуални изкуства.

Сега Съркис режисира своя собствена игрална версия на "Книга за джунглата" по Ръдиард Киплинг, различна от миналогодишния филм на "Дисни". В актьорския състав са привлечени Бенедикт Къмбърбач (тигъра Шир Хан), Крисчън Бейл (пантерата Багира), Кейт Бланшет (питона Каа), а самият той е оставил за себе си ролята на мечока Балу.

Премиерата е насрочена за 2018 г. - когато и американската киноакадемия има нов шанс да признае актьорския му пробив в новата технология.

"Актьорите започват да разбират, че когато снимаш performance capture, не стоиш статично на мястото на героя си, чакайки магията да оживее по-късно чрез компютъра. Ти не просто изобразяваш героя, ти трябва да се превърнеш в него", споделя Съркис и обобщава: "Според мен няма никаква разлика в това да играеш роля в екипировка за performance capture и обикновена роля с костюм и грим. Абсолютно никаква."