Някои напълно изненадващи заглавия

Има три вида филми по книги - такива, които не могат по никакви показатели да се сравняват с книгата; такива, каквито не могат по никакви показатели да се сравняват с книгата, но въпреки това са приятни и интересни за гледане и такива, които си си нямал идея, че са правени по книга.

Ето точно такива 7 филма, вдъхновени от книга, за чието съществуване никой не подозира:

"Шантав петък"

Историята за майката и дъщерята, които сменят телата си има две екранизации - от 1976 и 2003 г. Оригиналът обаче е детска книга, написана от Мери Роджърс през 1972 г. Въпросната книга пък най-вероятно е вдъхновена от подобна история, написана през далечната 1880 г.

"Бащата на булката"

Този любим филм със Стив Мартин всъщност е базиран на романа на Едуард Стрийтър, написан през 1949 г.

Виж още: Четири проучвания, според които четенето е изключително полезно за здравето ни!

"Форест Гъмп"

Форест Гъмп, който още от малък успява да се набърква във всевъзможни исторически събития и без да иска променя хода на историята, всъщност е роман, написан от Уинстър Грум през 1986 г.

"Челюсти"

Питър Бенчли написва книгата, по която е създаден филма. Самата книга обаче става известна, след като филмът вече е придобил слава. Това, естествено, тя става бестселър.

Виж още: Може ли децата ни да станат по-умни

"Планетата на маймуните"

През 1963 г. - пет години преди създаването на филма, френският писател Пиер Бул публикува книгата си "Планетата на маймуните". Книгата е публикувана на български език през 1983 г. от издателство "Георги Бакалов" като част от популярната поредица за научна фантастика "Библиотека Галактика".

"Психо"

Култовият филм на Алфред Хичкок "Психо" е направен по едноименния роман на Робърт Блох, публикуван през 1959 г.

"Умирай трудно"

Това ни беше трудно да го повярваме, но е факт. Историята на умиращия трудно Джон Маклейн е написана от Родерик Торп и е публикувана в края на 70-те години на миналия век.