Режисьорът окончателно реши, че екранизацията му по "Билбо Бегинс, или Дотам и обратно" ще е в три филма, подобно "Властелинът на пръстените"

Новината зарадва не само феновете на Толкин, но и киностудиите, които стоят зад проекта, тъй като третият филм, планиран за лятото на 2014 г., ще им донесе сигурни приходи без особени допълнителни разходи.

В края на тази година излиза първият филм - "Хобит: Неочаквано пътешествие", а за декември 2013-а е насрочена премиерата на "Хобит: Дотам и обратно". Освен Джаксън, сценаристи са още съпругата му Фран Уолш, продуцентката Филипа Бойънс и колегата му режисьор Гийермо дел Торо ("Лабиринтът на фавна", "Хелбой").

Любопитното е, че "Властелинът на пръстените" също е щял да бъде в две части, а холивудският продуцент Харви Уайнстайн, тогава в "Мирамакс", дори настоявал Джаксън да съкрати сюжета и да се побере в рамките на един филм.

Иън Маккелън отново се превъплъщава в Гандалф Сивия - ролята, която в "Задругата на пръстена" му донесе номинация за "Оскар"

От "Ню лайн синема" обаче харесали идеята за трилогия и в крайна сметка именно финалният филм събра през 2004 г. най-много награди "Оскар" - 11. Касовите приходи от "Властелинът на пръстените" пък са

почти 3 млрд. долара, 10 пъти повече от производствените разходи

"Хобит: Неочаквано пътешествие", чиито снимки приключиха неотдавна, проследява приключенията на Билбо Бегинс, 60 години преди събитията във "Властелинът на пръстените".

Главната роля изпълнява британският актьор Мартин Фрийман, популярен от "Пътеводител на галактическия стопаджия" и сериала "Шерлок".

Хобитът, който във "Властелинът на пръстените" се играеше от по-възрастния Иън Холм, се впуска в това приключение, за да отвоюва изгубеното Кралство на джуджетата Еребор от дракона Смог Великолепни.

За похода отвъд Сините планини го провокира магьосникът Гандалф Сивия (Иън Маккелън), а компания им прави боен отряд от 13 джуджета, предвождани от легендарния воин Торин Дъбощит (Ричард Армитаж).

Фотогалерия: Банди джуджета

Тяхното пътешествие ще ги отведе в Пущинака; през криещи опасности земи, гъмжащи от орки и гоблини, смъртоносни варги и гигантски паяци.

Филмът е заснет по нова технология, с 48 кадъра в секунда

"Като човек, който прави филми, винаги съм искал да създам истинско усещане за реалност, да дам възможност на зрителя да се потопи в историята, която разказвам - обяснява Джаксън. - Заснемането и прожектирането с 48 кадъра в секунда създава илюзията, че на мястото на екрана се появява отвор, през който наблюдаваш историята - и тя носи

подсилено усещане за реалистичност

Страхотно е за 3D! Редуцирането на интензитета и трептенията на изображението дава много по-омекотено усещане за окото. Високоскоростното заснемане е подходящо не само за 3D. Филм, сниман по тази технология, изглежда чудесноу прожектиран в 2D, а и много лесно се конвертира до 24 кадъра в секунда."

Като индустрия киното трябва да развива технологията така, че да осигури още по-зрелищно и въздействащо изживяване от големия екран, допълни Джаксън по време на тазгодишния фестивал на комиксите в Сан Диего ComicCon 2012.

Режисьорът Питър Джаксън, актьорът Мартин Фрийман (Билбо), продуцентката Филипа Бойънс, актьорите Иън Маккелън (Гандалф), Анди Съркис (Амгъл), Ричард Армитаж (Торин Дъбощит) и Илайджа Уд (Фродо) на ComicCon в Сан Диего, 14 юли 2012 г.