Популярният бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва получи девет и половина години затвор, но присъдата се обжалва

Луис Инасио Лула да Силва беше популярният ляв президент на Бразилия, който лансира потомката на българин Дилма Русеф за свой приемник на поста. Изкара два мандата през 2003-2011 г., после пребори рака, като доживя до 71 - и на тази достолепна възраст беше признат за виновен в корупция и осъден на девет и половина години затвор.

Съдът постанови, че Лула може да остане на свобода, докато адвокатите му обжалват присъдата.

Самият той отрече обвинението, че е получил като подкуп апартамент в корупционния скандал, свързан с държавната петролна компания "Петробрас". Луксозният имот с изглед към плажа му бил предоставен от инженерна фирма в замяна на помощта, която им оказал, за да спечелят договор с "Петробрас".

Според него обаче процесът е политически мотивиран.

Това е първото от общо петте дела срещу него, припомня Би Би Си. Същевременно той се готви да се кандидатира отново за президент на изборите догодина със своята Работническа партия. Лидерката й, сенатор Глейси Хофман, е категорична, че решението на съда има за цел да осуети участието му в кампанията.

Би Би Си коментира, че експрезидентът остава един от най-популярните политици и присъдата срещу него ще допринесе за разединението на страната.

Операция "Автомивка" е най-голямото антикорупционно разследване в Бразилия. Началото й беше преди три години, когато обществените настроения срещу политическата корупция ескалираха. Във фокуса й са подкупи, искани от фирми за уреждане на сделки с "Петробрас", които са пълнели джобовете на политици и партийните каси.

Лула, бивш работник в стоманодобива и профсъюзен лидер, стана първият ляв президент на Бразилия от близо половин век насам. Той беше в Топ 10 на политиците във "Фейсбук", а предишният US президент Барак Обама дори го определи като най-популярния политик на света.

Тъй като трети пореден мандат не е позволен, той лансира за свой приемник Дилма Русеф, която се нареди сред най-могъщите жени в света. Миналата година обаче тя беше отстранена от поста и подложена на импийчмънт, а преди това се опита да спаси Лула от прокурорско преследване, като го назначи на висша държавна длъжност.

Мястото й сега заема Мишел Темер, който наскоро също беше обвинен в корупция, но засега устоява на призивите да се оттегли сам.

Източник: Би Би Си