Сенатът отстрани Русеф за постоянно от президентския пост и ѝ наложи забрана да заема публична длъжност в следващите 8 години

Сенатът на Бразилия гласува за импийчмънта на президента Дилма Русеф. За окончателното отстраняване на първата жена президент на Бразилия от поста са гласували 61 сенатори срещу 20, които са били против.

Сенатското решение слага край и на 13-годишното управление на социалистическата Партия на трудещите, чийто водач е Русеф

Процесът срещу Дилма Русеф започна преди една година и доведе до нейното временно отстраняване. Причина стана аферата Petrobras и подозренията за данъчни нарушения и използване на публични средства за финансиране на политически партии. Самата тя определи процеса по импийчмънт като преврат. 

Сенатът е гласувал против забраната отстранената Дилма Русеф да заема публична длъжност 8 години.

Очаква се Русеф да говори в Президентския дворец. С отстраняването й се слага край на 13-годишното управление на лявата работническа партия в Бразилия. 

Днес бразилският сенат откри финална сесия в процеса по импийчмънт на президента Дилма Русеф, на която се очакваше тя да бъде отстранена окончателно.

За да бъде отстранена Русеф от властта бяха необходими гласовете на 54 от общо 81-те сенатори. Очакваше се гласуването да продължи няколко часа.

След окончателното отстраняване на Русеф от поста на държавен глава, мястото й ще заеме досегашният вицепрезидент Мишел Тимер. Той ще бъде държавен глава в оставащите две години от мандата на Русеф.

Бразилският главен съдия реши, че импийчмънтът на Дилма Русеф и отнемането на политическите й права за осем години ще стане в две отделни гласувания.

Източник: News.bg