След изтичането на периода от 180 дни, Сенатът трябва да се произнесе окончателно за съдбата ѝ като президент на Бразилия

Сенатът в Бразилия реши да наложи временно отстраняване от длъжност на президента си Дилма Русеф, за да започне процедурата по импийчмънт по обвинения, че е нарушила бюджетните правила. Общо 55 сенатори гласуваха "за" импийчмънта, 22 бяха "против".

Вицепрезидентът на Русеф, Мишел Темер, ще заеме поста, докато тече процедурата.

Русеф ще бъде отстранена от поста си за период от 180 дни. След изтичането на 180-те дни Сенатът отново трябва да се произнесе на специално заседание, под председателството на главата на Върховния съд и съдбата на Русеф ще бъде решена окончателно.

За окончателно отстраняване на Русеф от длъжност ще са нужни гласовете на две трети от сенаторите. Първата жена президент на Бразилия ще отседне с майка си в резиденцията "Алворада", докато трае процесът срещу нея. 

Русеф е обвинена данъчни престъпления и използването на държавни средства за предизборната кампания. Също така тя е обвинявана, че е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г. 

Миналата седмица тя беше замесена и в корупционния скандал с "Петробрас", тъй като главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи започването на разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.

Часове пред гласуването в Сената в. "Естадо де Сао Пауло" съобщи, че тя вече е събрала личните си вещи от кабинета й в президентския дворец "Планалто" и ги е изпратила в резиденцията "Алворада". Самите обсъждания по казуса в Сената продължиха 20 часа.

По-рано полицията разпръсна със сълзотворен газ привърженици на Русеф, предизвикаха безредици край парламента. Някои от демонстрантите хвърляха пиратки срещу полицаите.

Източник: Ройтерс