Астрономическата есен идва на 22 септември в 17,21 ч.

През септември най-високите температури ще са между 27 и 32 градуса, а най-ниските - от 4 до 9, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 6,52 ч. и залязва в 20,01 ч., а продължителността на деня е 13 часа и 9 минути. В края на месеца слънцето вече ще изгрява в 7,23 ч. и ще залязва в 19,09 ч., с продължителността на деня 11 часа и 46 минути.

На 22 септември в 17,21 ч. е есенното равноденствие и настъпва астрономическата есен.

През този месец интензивността на атмосферната циркулация над Европа отслабва поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна, но макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми.

Обикновено облачните дни са от два до шест, а дните с валежи - около четири. В миналото са измервани изключително високи температури, дори около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - 15-17 градуса, а за планините варира между 3 и 8 градуса. Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони - от 50 до 80 л/кв.м.

В началото на месеца през страната преминава студен атмосферен фронт и на места ще вали краткотраен дъжд с гръмотевици, а температурите слабо ще се понижат. За почивните дни преди Съединението, между 3 и 5 септември, се очертава да бъде предимно слънчево с максимални температури между 24 и 29 градуса.

От 6 до 8 септември обаче отново ще има по-значителни увеличения на облачността и на места - краткотрайни превалявания. В края на първата десетдневка температурите ще започнат да се понижават.

През първите дни от втората десетдневка понижението на температурите ще продължи. Облачността над страната ще е по-често значителна и на места ще има превалявания. Сухо и предимно слънчево ще бъде времето през периода 15-19 септември, когато и температурите относително ще се повишат.

В края на втората и в началото на третата десетдневка през страната ще премине атмосферен фронт. Температурите отново ще се понижат. На места ще превали дъжд. Около 22-23 септември, когато започва следващият цикъл дълги почивни дни, ще е относително хладно, с условия за превалявания.

През последните дни от месеца времето се очаква да бъде спокойно, предимно слънчево, а температурите относително ще се повишат.

Източник: агенция "Фокус"