След като от ГЕРБ преосмислиха позицията си и се отказаха от смъкване на тавана до 1000 лв. за максимално кешово плащане, парламентът отхвърли предложението им сумата да бъде намалена до 5000 лв.

Таванът на кешовите плащания остава 10 хил. лв., след като парламентът отхвърли предложението на управляващите от ГЕРБ сумата да бъде двойно по-ниска, 5000 лева, от 1 януари 2018 г.

Първоначалният вариант на законопроекта на Министерския съвет за промени в Данъчно-осигурителния кодекс предвиждаше от 1 август плащането в брой на суми над 5000 лв. да бъде забранено, от 2018 г. лимитът да е 3000 лв., а от 2019 г. да стане 1000 лв.

Това на практика означаваше, че всяка покупка над 1000 лв. трябваше да минава по банков път. Мотивът на вносителите беше, че тази мярка ще бори сивата икономика. 

Противниците на намаляването на тавана за кешови плащания бяха на мнение, че тази мярка ощетява гражданите и бизнеса и е лобиране в полза на банките. Сред основните доводи срещу тавана 1000 лв. парадоксално беше опасността от нарастване на сивата икономика, тъй като човек ще е по-склонен да прескочи документацията, вместо да плаща по банков път.

Малко по-късно ГЕРБ дадоха на заден ход и предложиха да плащаме в брой до 5000 лева от догодина, като този лимит да не бъде редуциран повече.

В крайна сметка решихме, че 5000 лв. е прагът да се получи баланс между рестрикциите, които налага законът с цел изсветляване на икономиката, и това да не се затрудни бизнесът и хората в техния стопански живот, посочи Менда Стоянова от ГЕРБ.

По думите й основната цел на управляващите е преди всичко да се стимулира икономиката. 

"Винаги когато се правят законови стъпки за рестрикции за ограничаване на сивия сектор, трябва да се отчита и другата страна. Защото основната цел е растежът", отбеляза тя.

Идеята за намаляване на прага на кешовите плащания далеч не е нова. През 2015 г. Министерството на финансите, ръководено тогава пак от Владислав Горанов, предложи намаляване от 15 хил. лв. на 5000. И тогава идеята срещна съпротива, като бе постигнат консенсусен вариант - таван 10 хил. лв. за плащанията в брой.

Източник: Нова телевизия, агенция "Фокус"