Депутатите приеха на първо четене законови промени, според които от 2019 г. всички плащания над 1000 лв. трябва да се извършват задължително през банка

Сериозно орязване на плащанията в брой гласува парламентът. В най-скоро време всяка покупка над 1000 лв. ще трябва да минава през банка. 

Със 100 гласа "за" и 80 - "против" депутатите приеха поетапно, но за сметка на това - драстично, намаляване на плащанията на ръка.

В момента таванът на кешовите разплащания е 10 хил. лв. и се предвижда намаляването му да стане поетапно. Първият етап - от 1 август 2017 г. г. в магазините ще можем да плащаме в брой не повече от 5000 лв. Тази сума ще се намали на 3000 лв. от 1 януари 2018 г. Третият етап на забраната - от 1000 лв. кеш за закупена стока, се предвижда да влезе в сила на 1-ви януари 2019 г. 

Мотивът на вносителите е, че тази мярка ще бори сивата икономика. 

Предложението предизвика ожесточени дебати в зала и се чуха обвинения, че така се обслужва банковия сектор. Дори коалиционните партньори и част от ГЕРБ изказаха резерви, а Патриотите обявиха, че няма да подкрепят текста на второ четене. 

"Народното събрание е гумен печат, който само узаконява за решенията, внесени от Министерския съвет. Предлага се рестрикция, с която разплащанията в брой да бъдат ограничени за две години до 1000 лв. Това няма да ограничи сивата икономика", коментира Георги Търновалийски от БСП.

Менда Стоянова от ГЕРБ, коментира, че това са международни норми и договорености, които ще подпомогнат намаляването на сива икономика.

"Предлага се лишаване на индивидуална свобода с цел отстъпване на блага в обществото. Смятам, че този ефект няма да бъде постигнат. Когато смъкнеш прага на 1000 лв., това неминуемо обхваща почти всички лица, защото един съвременен телевизор надхвърля 1000 лв.", посочи Валентин Николов от ГЕРБ.

"Плащанията в брой рязко ще намалеят до 1000 лева от 1 януари 2019 г. Това е текст, който ние няма как да подкрепим. Ще предложим този текст да отпадне и да се запази сегашната норма, която е 10 хил. лв.", заяви от трибуната Николай Александров от Обединените патриоти.

Източник: Би Ти Ви