Археолози алармират за новострояща се сграда, която засяга археологически обект на над 8000 години

Останки от праисторическо селище в Пловдив, смятано за най-стария археологически обект в града, биват разрушавани при строеж, алармираха археолози. 

При изкопни работи за новострояща се сграда на "Брезовско шосе" багери са изринали Плоската могила, от която преди 8000 години започва историята на града, твърди Росица Миткова от Пловдивския археологически музей в публикация на профила си във "Фейсбук". 

Миткова е подала сигнали до община "Север" на областния град, както и до още много институции, в това число и Министерство на културата. Въпреки това, строежът не е бил спрян. 

Самата тя не е допусната да види какво е изкопано. Разрешителното за строеж не изисква съгласуване за археология. В строителното намерение не се е споменавала близостта до Плоската могила, уточни още специалистката по праистория.

От кметството на район "Северен" твърдят, че не са получавали сигнали за строежа. 

"Нито знаем има ли реална археологична стойност този обект, въпреки всичко съм наредил да го спрат. Доколкото разбрах от доклада, който вчера направиха моите колеги, става дума за частен имот, където ще се строи офис сграда на "Брезовско шосе" в промишлената зона", заяви кметът Ральо Ралев пред БНТ2. 

Миткова определя унищожаването на неолитните и халколитни пластове като "престъпление срещу човечеството", защото вероятни находки в могилата имат значение за праисторията на цяла Югоизточна Европа. Проверка по случая на инспектората на Министерство на културата трябва да приключи днес. 

Публикуваме отвореното писмо на археоложката без редакторска намеса:

"SOS ОТВОРЕНО ПИСМО

Не остана вече институция в която да вярвам, и до която да адресирам това писмо. Звучи тъжно, но е факт! С мълчаливата подкрепа на Община Север, Община Пловдив (институции призвани по закон да опазват културното наследство), на кметове, подкупни, неграмотни и безочливи чиновници, на алчни собственици и некадърно скалъпени закони, част от хилядолетната история на град Пловдив е изрината!... Въпреки сигналите ми, въпреки протоколи на комисии от 2006 година, въпреки Инспекторат, неолитни и халколитни пластове вече са изхвърлени на бунището на историята...

Плоската могила в квартал филипово ( Брезовско шосе) продължава да се унищожава! Издават се разрешения за строеж без да се предпише дори наблюдение от страна на археолог!

Да, какви сме ние?!

"Алчни навлеци", които рекетират горките собственици и бизнесмени!

... А дори не даваме на инвеститорите да си приберат намереното!

... Това ни е вменено от сега действащия Закон за културното наследство, дами и господа! Борим се с вятърни мелници, пилеем нерви, здраве, сили ...и за какво?!...За да може поредният наглец да ни се изсмее в лицето (най-меко казано!)...защото има и по-тежки случаи! Да ни покаже, че сме дребни нищожества, които трябва да гледат как багерите изриват историята ни и да ликуват!
България е на път да загуби и последните си трохи надежда за по-добър и достоен живот! Губи ежедневно изворите за безписмената си история! Защото, който не знае и не цени миналото си, няма и бъдеще!

И ако изгорелите тютюневи складове имаха снимки и чертежи и могат да бъдат възстановени по тях, изринатите хилядолетия от Брезовско шосе ще останат тъмна загадка! Една огромна празнота в познанието ни за най-древната европейска цивилизация! ... Какво от това, че ще бъдем "културната" столица на Европа!?

Как, г-н Тотев, ще докажем, че Пловдив е с хилядолетна история и имаме основание да се гордеем с нея, като хората Ви толерират и подкрепят изриването на доказателствата?! И ВЪПРЕКИ СИГНАЛИТЕ МИ НЕ СПРЯХА БАГЕРА?! ...Но явно, "интереса клати феса"!

Росица Миткова, завеждащ фонд "Праистория" при РАМ-Пловдив"

Източник: БНТ2