Синовете на бащи в по-напреднала възраст често са по-умни, по-амбициозни и чуждото мнение почти не ги интересува

Има ли значение на каква възраст са били родителите ни, когато сме се родили. Ако една майка ражда в по-късните си години, за плода има известни опасности от чисто здравословно естество. Но играят ли роля годините на бащата. Според учените от Кралския колеж в Лондон - да. 

Те са доказали, че специално синовете на по-възрастни бащи са по-умни, по-амбициозни и чуждото мнение почти не ги интересува, в сравнение с децата на млади родители, съобщи в. "Дейли мейл".

Синовете на възрастни бащи се съсредоточават върху интересите си, по-малко върху обществените задачи и почти не ги засяга мнението на другите за личността им.

Експертите от Кралския колеж в Лондон са изследвали данни, събрани от 15 хиляди двойки близнаци във Великобритания. Върху децата са проведени тестове редица тестове за интелигентност, интересите и нивото им на социална изолираност.

"Проучването ни доказва, че може да има някои ползи от това да имаш баща в напреднала възраст. Вече знаем за негативните последствия от създаването на поколение на тези години, но сега показахме, че децата може да имат по-добри перспективи в образованието и кариерата", каза ръководителят на групата доктор Магдалена Янечка.

Вероятността възрастните бащи да имат сериозна кариера и по-висок социалноикономически статус от младите мъже е по-голяма, което означава, че децата им могат да отраснат в по-благоприятна среда и да имат достъп до по-качествено образование.

Вече беше доказано, че децата на възрастни родители по-често от другите стават шизофреници и аутисти. Някои от гените, свързани с аутизма, съвпадат с частици ДНК, отговарящи за високия интелект.

Източник: "Дейли мейл"