Трима министри от основния коалиционен партньор на френския президент подадоха оставки

Три оставки на министри във Франция заплашват да разклатят баланса в правителството, създаден от президента Еманюел Макрон. 

И тримата министри, подали оставка, са от партията съюзник на политическото движение на Макрон - "Демократично движение" (MoDem).

Зам.-министърът по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез напуска правителството, за да оглави групата на партията в парламента. По-рано вчера пък министърът на правосъдието Франсоа Байру, който е лидер на "Демократично движение", обяви пред "Франс прес", че не желае да участва в новото правителство. Преди това оставката си даде и министърът на въоръжените сили Силви Гулар, също от центристката партия.

Виж още: Нещо, което не знаехме за Еманюел Макрон

Част от оставките идват заради обвиненията срещу самата партия MoDem, че е използвала средства от Европейския парламент, за да плаща на сътрудници, които всъщност са били базирани във Франция, а не в законодателния орган. Това бе и причината Силви Гулар, която доскоро бе евродепутат, да подаде оставката си.

Същевременно Макрон провежда частични рокади в правителството след успеха на парламентарните избори в неделя, на които спечели мнозинство.

В момента правителството, наредено от френския президент, се състои от леви, десни и центристки министри - структура, която отразява променената политическа сцена във Франция след победата му на вота за държавен глава. Тези оставки обаче може да предизвикат дисбаланс и да усложнят значително леките рокади, предвиждани от Макрон. 

Виж още: Партията на Макрон с убедително мнозинство в следващия парламент

"Република, напред!" на Макрон спечели 308 места в 577-местния парламент, а "Демократично движение" - 42. Това означава, че президентът не разчита на по-малката партия, за да прокара законите си през парламента, но може би ще му се наложи да замени министрите от нея с консерватори от "Републиканците". Това ще даде повод на левите да го атакуват, че е "десен под прикритие".

В понеделник правителството съобщи, че министърът на териториалното планиране Ришар Феран (от "Република, напред!") напуска поста си, за да оглави парламентарната група на партията. Той е обект на отделно разследване.

Източник: АФП