Терористичната групировка е взривила и древната джамия в града, където Багдади обяви халифата си

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" масово избиват деца от семейства, който се намират в иракския град Мосул, предава Интерфакс, цитирана от агенция "Фокус".

"Те използват децата като средство за водене на война, за да се попречи на хората да напуснат града. Това свидетелства за факта колко катастрофална е тази война", заяви представителят на УНИЦЕФ в Ирак Питър Хокинс.

Той заявява още, че разполага с документи, които доказват това, че терористите убиват деца, за да не позволят на мосулските граждани да напуснат града.

Разрушаване на древна джамия

Междувременно стана ясно, че групировката е взривила и Голямата джамия Ал Нури в Стария град на Мосул с прочутото ѝ наклонено минаре, където през 2014г. лидерът Абу Бакр ал Багдади провъзгласи създаването на халифата си. 

"Терористичните банди на ИДИЛ извършиха още едно историческо престъпление като взривиха джамията Ал Нури и древното минаре Ал Хадба", се казва в съобщение на иракската армия, цитирано от Ройтерс.

В съобщението се казва още, че иракски части за борба с тероризма, сражаващи се по уличките на Стария град, са стигнали на 50 метра от средновековната сграда, когато започнали експлозиите. 

От информационната агенция на "Ислямска държава" - "Амак" пък хвърлят вината за разрушението на джамията върху бомбардировките, извършвани от американската армия. 

Американският генерал Джоузеф Мартин, предвождащ сухопътната част от коалиционните операции, отрече да има бомбардировки в тази част на града и заяви, че "отговорността за това разрушение пада изцяло върху "Ислямска държава", определяйки го като престъпление срещу хората на Мосул и целия народ на Ирак".

Средновековна арабска хроника твърди, че джамията е построена през 1172-1173 г. по нареждане на Нур ад Дин Занги, владетелят на Алепо, Дамаск и Мосул. На 4 юли 2014 г. пък именно там Ал Багдади се самопровъзгласи за халиф, владетел и духовен водач на всички мюсюлмани.

Източник: Агенция "Фокус", Ройтерс, "Дневник"