Премиерът е наредил до понеделник всички министри да му дадат конкретни мерки за намаляване на административната тежест по ресори

Премиерът Бойко Борисов се закани да уволнява министрите, които не се справят успешно в борбата срещу опашките и тромавата администрация. Това заяви самият той в интервю за Нова телевизия. 

"Който от министрите забележа, че не е прегърнал идеята (за премахване на тромавата бюрокрация - бел.р.), си отива", категоричен бе премиерът.

Борисов е наредил до понеделник всички министри да му дадат конкретни мерки за намаляване на административната тежест по ресори. Той е оптимист, че до септември може да се оптимизират услугите, които се предлагат на гражданите. Премиерът също така потвърди, че служителите, които отговарят за нея, няма да излизат в отпуск. 

Борисов коментира и критиките за надеждността на оградата по българо-турската граница. 

"Целта на нашето съоръжение е да подпомогне полицаите, жандармерията и армията в случай на голям бежански поток. Сега ще се сложат термокамери. Цялата ограда ще бъде в датчици и ще стане по-надеждна", заяви той.

За отношенията си с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган той каза, че единствената линия, по която поддържа отношения с него, е защитата на границите от мигрантския поток. 

"Караме се, но линията за охрана на границата се държи изправена. Аз имам една нишка, по която се движа - нашата граница заедно да я пазим. Има моменти, в които мога да му кажа, че за отношенията с Европа прекалиха. Не съм предал разговора с Меркел, за радост имам авторитет сред тези хора и те ме чуват, но да кажа, че съм мост е прекалено самоуверено и не бих си го позволил", каза още премиерът.

По негови думи в сравнение с Турция, България се управлява в спартански условия.

Относно оплакването на председателя на ВКС Лозан Панов, че някой умишлено е повредил автомобила му с цел сплашване, Борисов заяви, че болтовете на колите могат да се развият сами и че на него самия това му се е случвало. 

Това беше и версията на прокуратурата, която обаче бе контрирана от експерти на фирмата производител на автомобилите, откъдето посочиха, че единственият начин болтовете на автомобила да се развият сами, е ако не са затегнати добре и колата се кара по определен начин. Само втората част от тази позиция обаче е била цитирана от прокуратурата. 

Относно поканата на президента Румен Радев към руския му колега Владимир Путин за тържествата на 3 март, Борисов коментира:

"Радев може да кани когото си поиска на ниво президент-президент. Ако покани премиер, трябва да ме информира. Обратното - когато аз приемам президенти, му се обаждам и казвам, че ще бъда там". 

Източник: Нова телевизия