Въпреки мнозинството обаче, тази победа носи много несигурност на Франция заради липсата на ясна опозиция и ниската избирателна активност на вота

Движението на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!" и коалиционният им партньор от "Демократично движение" печелят безапелационна победа на парламентарните избори в страната, вземайки общо 352 места в 577-членното Национално събрание на Франция.

Победата осигурява на френския президент абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, което ще му позволи да проведе мащабните реформи в трудовото законодателство на страната. 

Десните партии са спечелили общо 128 места, докато левите партии - 48 места. Крайната левица получава 28 места, а крайноконсервативната "Национален фронт" на Марин льо Пен - осем. Самата Льо Пен, която беше опонент на Макрон в президентските избори, успя да стане депутат.

Въпреки ясното мнозинство в парламента резултатът от вота може да се тълкува и като разочароващ. Социологическите проучвания, както и резултатите от първия тур на изборите предричаха на Макрон дори над 400 места и ако това се беше случило, той щеше да постигне най-голямото мнозинство в историята на Петата република от близо 60 години насам. 

Друг важен момент във втория тур на френските избори беше и изключително ниската избирателна активност - до урните са отишли едва около 40% от имащите право на глас. 

Според критиците на Макрон Франция навлиза в период на голяма несигурност, защото при липсата на силна парламентарна опозиция остава само уличният натиск като възможност да се коригират управленските решения.

Въпреки това най-големите губещи са социалистите - годините на тяхното управление се оказаха белязани от висока безработица, отлагани реформи, терористични нападения и загуба на национално самочувствие, което доведе и до срива в резултатите, коментира АФП.

Източник: АФП