На първи тур неговата "Република, напред!" и коалиционният ѝ партньор "Демократично движение" получават общо 32,3% от гласовете и се очаква да вземат между 390 и 445 от общо 577 места в Националното събрание на Франция

Победният поход на френския президент Еманюел Макрон продължава, след като на изборите за парламент в страната неговата партия постигна убедителна победа. "Република, напред!" печели убедително първия тур на парламентарните избори, като тя и съюзникът ѝ "Демократично движение" получават общо 32,3% от гласовете. 

Така те се очаква да вземат между 390 и 445 от общо 577 места в Националното събрание на Франция. Това би било едно от най-големите парламентарни мнозинства в историята на основаната през 1958 г. Пета република. Тя би дала възможност на избрания преди месец президент да осъществи плановете си за реформи, сред които и реформа на трудовото законодателство в страната. 

Това е пореден удар за традиционните партии, които понесоха историческа загуба. Втора политическа сила са дясната партия "Републиканците", които получават 21,56% от гласовете. Предполага се, че десницата ще има от 80 до 132 депутати, докато крайнодесният "Национален Фронт" на Марин льо Пен няма да има повече от 10 представители в Националното събрание.

Виж още: Нещо, което не знаехме за Еманюел Макрон

Така на практика националистите няма да имат своя парламентарна група, след като партията на Льо Пен събра едва 13,2%. Самата й лидерка обясни резултата с ниската избирателна активност и обвини френската избирателна система, която според нея дава предимство на по-големите партии.

Виж още: Макрон и Меркел се обявиха за реформи в ЕС, но без съгласие какви точно

Крайнолявото движение "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон пък събира 11%.

Най-тежки загуби претърпя Социалистическата партия, която губи над 200 места в Националното събрание и на тези избори събира едва 7,4% подкрепа. 

Избирателната активност бе рекордно ниска. Едва 49% от имащите право на глас са отишли до урните. И все пак само трима кандидати са си осигурили места в Националното събрание още на първи тур, което значи че останалите 573 места в парламента ще бъдат определени след балотажа на 18 юни.

Политическите съперници на Макрон обаче прогнозират лоша тенденция за френската демокрация и не искат властта да бъде съсредоточена само в едни ръце, информира "Ройтерс".

За мнозина обаче това е шанс Франция да извърши множество реформи, които да доведат до стабилизиране на икономиката.

Източник: АФП, Ройтерс