Резултатите от местния референдум показват, че жителите на града са против да се възстанови работата на някогашната мина "Злата"

Общо 92,9% от гласувалите на проведения вчера местен референдум в община Трън са се обявили против добива на злато. Това показват данните, публикувани на страницата на ОИК Трън, съобщи БНТ. 

От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните са отишли 2081 души, с което общата избирателна активност на референдума е 59,7%.

Поводът за допитването стана инвестиционното намерение на българска фирма от групата "Асарел Медет" да възстанови работата на някогашната мина "Злата". 

Хората се притесняват, че възстановяването на добива ще замърси природата и въпреки икономическите ползи са против. В последните месеци имаше и много спекулации, че в района има и уранови находища.

Предстои Висшият админастритивен съд да се произнесе дали референдумът е законосъобразен. 

Въпросът за концесията на подземните богатства, обаче е преди всичко е в ръцете на Министерския съвет, тъй като всички подземни богатства са ссобственост на държавата и местните власти не могат да се разпореждат с тях.

На профила си във "Фейсбук" президентът Румен Радев поздрави жителите на Трън за направения избори и коментира, че техният референдум показва как локалните допитвания работят: 

"Приветствам гражданите на община Трън, които показаха, че местната демокрация в България може да функционира успешно.

Референдумът е пример за това как отговорни български граждани се самоорганизират, за да защитят правата си и да се произнесат по проблем, не само от местно, но и от национално значение.

Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет."

Източник: БНТ