Според "Атака" днешното име на върха е насилствено наложено по време на османското владичество и съответно трябва да бъде сменено

Трябва ли името на най-високия връх в България да бъде сменено? Темата отново излиза на дневен ред. В официално писмо новият областен управител на София Илиан Тодоров настоява президентът да смени името на трихилядника в Рила.

В писмото си до държавния глава Румен Радев Тодоров заявява, че името "Мусала" трябва да бъде сменено, защото "звучи чуждо, нелепо и неразбираемо"

От "Атака" повдигат въпроса за турско-арабският произход на името Мусала вече повече от 10 години. Според тях върхът трябва носи името на на свети Иван Рилски.

"Мисля, че няма по-подходящо име за най-високия връх освен на този, който всъщност е приел това име", коментира пред Нова телевизия председателят на "Атака" Волен Сидеров. Според националистите днешното име на върха е насилствено наложено по време на османското владичество. И следователно трябва да бъде сменено с българско.

"Това е част от идентичността ни. Ако ние си режем корена, то ние, българите като нация, приличаме на сирачета, на изгубени деца, които не знаят кои са родителите им. А знаете, че това нанася травма за цял живот", добавя още Сидеров.

От ГЕРБ реагират резервирано към идеята. 

Не може ние от парламента, или дори президентът, да наложи някакво мнение, независимо кой го иска - дали управляващи или опозиция, коментира Красимир Велчев.

Според опозицията пък тук става въпрос за отклоняване на вниманието на обществото от важните неща.

"Това е събуждане, възраждане на стари модели на управление. Това е Възродителен процес. Те наистина мислят по фашистки начин", коментира Джейхан Ибрямов от ДПС.

Мусалла означава място за молитва върху камък. Историята не помни друго име на най-високия връх у нас и на Балканите. С едно изключение. В златните години на Сталинизма той за кратко е бил кръстен на съветския диктатор. Дали занапред ще се казва Свети Иван Рилски - последната дума има президентът Румен Радев. Неговият предшественик Росен Плевнелиев отхвърли предишния опит на "Атака" да прекръсти Мусала.

Източник: Нова телевизия