Ричард Хамънд, популярен като водещ на "Топ гиър" и "Брейниак", претърпя поредното сериозно автомобилно произшествие, докато снимаше със своите колеги новото предаване The Grand Tour

"Беше най-голямата катастрофа, която съм виждал, и най-страшната, но невероятно как - и слава Богу, - Ричард изглежда общо взето добре." - това написа в "Туитър" Джеръми Кларксън за поредната катастрофа, която претърпя неговият колега Ричард Хамънд на снимачната площадка.

Инцидентът станал в Швейцария, където бившите водещи на "Топ гиър" снимали втори сезон на новото си автомобилно предаване The Grand Tour.

Хамънд бил сам зад волана на Rimac Concept One, електрическа суперкола, произведена в Хърватия. Според официалното съобщение той не е пострадал сериозно и е успял да се измъкне навън точно преди автомобилът да избухне в пламъци, като е бил в съзнание и е разговарял.

Откарали го до болница в Санкт Гален с хеликоптер, където установили, че е получил фрактура на коляното. Имаше голям късмет, обобщават от предаването и благодарят на парамедиците, че са се отзовали светкавично.

Ричард Хамънд като водещ на "Теория на глупостта" по "Нашънъл джеографик" (2014-2015). В поредицата научни експерти обясняваха как и защо някои дръзки начинания се увенчават със злополуки. Снимка: National Geographic Channels

Това не е първият подобен инцидент, в който попада 47-годишният Хамънд, известен още с прякора Хамстера и множество други тв предавания като "Брейниак: Гавра с науката" и "Теория на глупостта".

Виж още: Ричард Хамънд и теорията на глупостта

През 2006 г. той претърпя мозъчни травми, след като катастрофира с драгстер със скорост 463 км/ч. и беше две седмици в кома, но успя да се възстанови напълно.

Новото му произшествие не е единственото на снимачната площадка на The Grand Tour, което започнаха след като напуснаха Би Би Си. През март той сподели, че е падал многократно от мотоциклет в Мозамбик, дори си ударил главата - но "бил добре".

Опожареният автомобил след катастрофата в Швейцария на 10 юни, снимка: The Grand Tour