На разговора от 29 юни 2014 г., който се състоя при предшественика му на "Дондуков" 2, присъстват политици от ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура", Реформаторския блок, както и тогавашният премиер Пламен Орешарски

Оповестяването на стенограмата за КТБ ще бъде тест за това дали обществото ни заслужава прозрачност, коментира президентът Румен Радев, който публикува 100-страничния текст в PDF формат на официалния си сайт President.bg.

Консултативната среща, на която е обсъждан въпросът, се състоя на 29 юни 2014 г. при предшественика му Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2. Присъстват лидерите на парламентарно представените политически партии в 42-рото Народно събрание и част от министрите в тогавашното правителство начело с премиера Пламен Орешарски, както и управителя на БНБ Иван Искров и заместника му Калин Христов.

Виж още: Разследването по случая "КТБ" приключи, 18 са обвинени

От ГЕРБ участват Бойко Борисов и настоящият финансов министър Владислав Горанов, от Коалиция за България са Сергей Станишев и Янаки Стоилов, ДПС се представляват от Лютви Местан и Йордан Цонев, от "България без цензура" са Николай Бареков и Красимир Каракачанов, а от Реформаторския блок - Меглена Кунева и Радан Кънев. Присъства и настоящата външна и бивша правосъдна министърка Екатерина Захариева, по онова време началник на кабинета на президента.

"Мотивите ми да публикувам тази стенограма бяха ясни от самото начало. Моите резерви и причината да има отказ в началото на мандата ми също са ясни - нямаше как да публикувам тези стенограми в предизборния дебат или по време на консултациите за съставяне на нов кабинет", поясни държавният глава в интервюто си пред Би Ти Ви в петък вечерта.

Виж още: Докладът за фалита на КТБ става публичен

Същевременно Радев предупреди, че съдържанието на публикувания документ не бива да се превръща в инструмент за предизвикване на напрежение в страната.

Истината за случилото се с КТБ и идентифицирането на отговорните за колапса на финансовата институция би следвало да бъде търсена в рамките на съдебен процес, категоричен бе президентът:

"Истината трябва да се фокусира и да се търси в съда. Там е мястото, където трябва да разберем какво се е случило с тази банка. Трябва да имаме доверие в българския съд, макар и да има много какво да желаем от българската съдебна система."

Виж още: Синдиците публикуваха списък с ВИП клиентите на КТБ

Радев напомни още, че решението за публикуване на стенограмата е в правомощията на президентската институция, а всички участници в срещата са били навременно предупредени и консултирани за нейното оповестяване.

Стенограмата е оповестена в нейната цялост, като единствено са премахнати имена на банки и финансови институции, различни от КТБ, уточни той.

Виж още: Комисията за КТБ: Още от началото банката е финансова пирамида

Източник: President.bg