Всичко за музикалните програми на трите национални телевизии през почивните дни: "Сцена под звездите", Българската Коледа, Веселин Маринов в "Арена Армеец", Любо Киров и Михаил Белчев в зала 1 на НДК, матинета и новогодишни спектакли

Забравете глупавите коледни филми, които телевизиите се чувстват длъжни да въртят нонстоп по празниците - през почивните дни най-голямата атракция на малкия екран са музикалните шоупрограми.

БНТ традиционно радва меломаните с концерти на български и световни звезди, както и с музикални филми. Още в събота, 24 декември, от 21,30 ч. БНТ1 показва неотдавнашния юбилеен концерт "Михаил Белчев на 70 години", а на 25 декември, неделя, от 20,30 ч. - концерта в памет на Вили Казасян "На Вили", който припомня на живо и в архивни кадри златните години на бигбенда на БНР.

Следващата вечер, понеделник, от 22,20 ч. отново по БНТ1 зрителите могат да се насладят на виртуозни изпълнения от цигуларя Найджъл Кенеди. По-рано същия ден от 14,55 ч. е спектакълът от Международния цирков фестивал в Монте Карло, а в последния ден от годината от 17,50 ч. - юбилейното представление на Цирк "София", с който трупата отбеляза 120 години цирково изкуство в България.

На 25 декември от 11 ч. БНТ 2, БНТ Свят и програма "Христо Ботев" на БНР излъчват пряко коледното матине в зала "България" под диригентството на маестро Найден Тодоров. Програмата включва любими коледни песни, откъси от обичани мюзикъли и творби на български композитори в изпълнение на детския радиохор под ръководството на Венеция Караманова и симфоничния оркестър на БНР. Солисти на концерта са Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов.

По традиция в първия ден на новата година от 12,15 ч. БНТ1 и БНТ HD предават директно и новогодишния концерт на Виенската филхармония. В навечерието на Нова година (31 декември, 11 ч.). БНТ HD припомня също така успеха на Поли Генова в песенния конкурс на Евровизия.

Празничната програма на БНТ HD предлага още концерти на Ерик Клептън (24 декември, 21 ч.), "Ил Диво" (25 декември, 19,30 ч.) и Елтън Джон (1 януари, 21 ч.), а в новогодишната нощ - гастрола на Бийонсе и Джей-Зи в Париж от 21,30 ч. и гиг на канадската легенда Брайън Адамс в полунощ.

В дните от 26 до 30 декември в 21 ч. спортно-развлекателният канал на обществената телевизия показва и поредица музикални филми с участието на Ейми Уайнхаус, "Пинк Флойд", АББА, "Ю ту" и Ерик Клептън.

На 29 декември от 13 ч. БНТ припомня и един от най-успешните филми във френското кино в средата на 60-те - "Шербургските чадъри" на Жак Деми, вдъхновил фаворита в тазгодишния сезон на наградите La La Land. В главните роли са Нино Кастелнуово и 20-годишната тогава Катрин Деньов, а музиката носи на композитора Мишел Льогран три номинации за "Оскар".

Три часа - от 22 до един след полунощ - се очаква да продължи на 31 декември срещу 1 януари концертът "Сцена под звездите", с който държавната телевизия и Столичната община посрещат новата година за 18-и път на площад "Княз Александър Първи".

На откритата сцена излизат Владимир Ампов - Графа, Поли Генова, Studio 121 с хореограф Милен Данков, индирок музикантите от Jeremy?, ветераните от група "Тангра", Берковската духова музика, ансамбъл "Български ритми", както и финалистите в музикалното риалити по БНТ1 "Голямото рок междучасие".

Водещи са Георги Любенов и Йоанна Драгнева, която е лице и на другия новогодишен концерт по БНТ1 и БНТ Свят - "Децата на България са супер" от 20,45 ч.

Празничният спектакъл, в който над 200 деца от София, Стара Загора, Русе, Плевен, Сливен и други градове на страната демонстрират разностранни таланти, е заснет в студио 1 на БНТ и тръгва веднага след последните за годината централни новини "По света и у нас". Екранен партньор на Йоанна Драгнева е журналистът и тв водещ Драгомир Драганов.

Освен песента ни от Детската Евровизия 2016 в новогодишно видео, зрителите могат да гледат обещаващия бийтбоксър Леон Петков, Божидар Кожухаров, който свири на кристали, 4-годишната Александра Даниел, Теодор Палазов като малкия Майкъл Джексън. Поля Иванова, Марио Марчев, Мира Пуйкова, Симона Кръстева, Фани Транчева, Станислав Илиев, малкия китарист Димитър Ляпчев, дует "Свирците", детските вокални групи "Мики Маус" и "Шопчета бобчета", балетните формации "Веда джуниър" и "Ню екс", маг Айвън, изпълнения на клуба по състезателни танци "Дъга" и клуба по спортна акробатика ЦСКА.

На сцената в празничната нощ излизат и възпитаниците на първия детски танцов ансамбъл в България "Росна китка", основан още през 1946 г. и изнесъл над 5000 концерта пред повече от 3 млн. зрители.

Акцент в празничната програма на Нова телевизия е концертът "Българската Коледа" на 25 декември от 20 ч. Благотворителната инициатива на президента събира на една сцена за 14-и път известни и обичани българи от няколко поколения и техните семейства - тази година в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания.

Със свои изпълнения се включват Графа и Виктория Георгиева, Миро, "Фондацията", Николина Чакърдъкова, Веселин Маринов, Преслава и нейната сестра Ивелина, победителите в X Factor Славин и Християна Лоизу, Ненчо Балабанов, Крисия, Лидия Ганева, Люси Дяковска и A.V.A., "Бон-Бон", "Ла Ти Да" и деца от музикалното училище "Любомир Пипков", детският фолклорен ансамбъл "Пламъче", Николай Априлов и малкия актьор Марти, ансамбъл "Чинари", илюзионистът Дани Белев, Симона Пейчева и малки гимнастички от школата й.

Оперната прима Райна Кабаиванска и цигуларят Веско Ешкенази, номиниран за предстоящите награди "Грами" с Кралския Концертгебау оркестър, пък представят изпълненията на двама от най-даровитите си ученици - Даниела Нинева и Лора Маркова.

На сцената на Народния театър "Иван Вазов" излизат още братята Кубрат и Tервел Пулеви със своите близки, акад. Александър Балкански и тримата му внуци, Алфредо Торес и неговото голямо семейство, Ирина Тенчева и Иван Христов с децата си, продуцентът Маги Халваджиян и неговият внук Еди...

Преди това, на Бъдни вечер от 22,10 ч., Нова излъчва "Знам" - първия голям концерт на Любо Киров в зала 1 на НДК.

От 23 ч. на 31 декември телевизията изпраща старата година с емоционалния концерт на дует "Авеню", озаглавен "Безвремие", а началото на Новата година е с тазгодишното издание на Американските музикални награди с изпълнения на Бруно Марс, Лейди Гага, Стинг, Maroon 5, The Weeknd и редица други звезди.

Новогодишният концерт, от 20 ч. на 31 декември, е празнично издание на новото музикално шоу "Пееш или лъжеш" с участието на Любо Киров, Криско, Люси Дяковска, Веселин Маринов, Наско от "Б.Т.Р.", Маргарита Хранова и Йорданка Христова.

По празниците Би Ти Ви също предлага някои от най-запомнящите се концерти и шоупрограми от 2016 г. Танцовият спектакъл "Нощта на Оскарите" пресъздава с музика, визуални ефекти и авторска хореография кинохитове като "Усещане за жена", "Аз пея под дъжда", "Мулен руж", "Беднякът милионер", "Великият Гетсби", "Черна котка, бял котарак" - на 26 декември от 12,30 ч.

Преди това, на Коледа, също в 12,30 ч. по Би Ти Ви е "35 години на сцена" - концертът на Веселин Маринов в зала "Арена Армеец", с повторение по Би Ти Ви лейди на 1 януари от 23 ч.

На 31 декември от 15 ч. е шоуто "Магия на лед" с най-големите американски звезди на фигурното пързаляне, а музикалният фон са изпълненията на Пол Роджърс, бивш вокалист на групите Free, Bad Company и Queen.

В последните часове на отиващата си година "Комиците и приятели" започват да забавляват зрителите от 20 ч. с поредица скечове за Дядо Коледа и музикални гости, сред които Силвия Кацарова и Орлин Горанов, Мария Илиева, Орлин Павлов и Виктор Калев.

Певци са герои и на следващата празнична програма по Би Ти Ви - новогодишната пародия на "Папараци". В "Папатаци", от 22 ч., осем български звезди се предрешават като приказни герои, за да изнесат улични концерти на открито в празнична София, разбира се, с благотворителна цел.

Водещ в студиото е Сашо Кадиев, а Мария Силвестър е придружител на звездните двойки, които се превъплъщават в популярни приказни персонажи:

Петя Буюклиева (Пепеляшка) и Алфредо Торес (Принца),
Ася Капчикова (Червената шапчица) и диджей Дамян (Вълка),
"брадъра" Панайот (Батман) и Александра Бакърджиева / Сашка Васева (Жената котка),
Коцето-Калки (Джак Спароу) и Светлана Василева (Пиратка).

В първите часове на Новата година Би Ти Ви традиционно превключва на попфолк с концерта "15 години телевизия Планета", състоял се на 22 ноември в "Арена Армеец".

За почитателите на съвременната българска попмузика на 1 януари телевизията показва и големия финал на "Кока кола Happy Energy Tour", който беше в София на 18 септември с участието на албанската звезда Ера Истрефи и тукашните й колеги Криско, Михаела Филева, Павел и Венци Венц, Пламен и Иво Добреви, дебютантката на годината Михаела Маринова, Атанас Колев, Дарина Йотова, Кристиан Костов, Невена Пейкова и Мария Илиева плюс диджей Дончо и балет "Нова".

На 1 януари от 22 ч. по Би Ти Ви лейди е тв премиерата на "Търси се Фигаро. Последната грешка на Нешка" - най-новият спектакъл на Нешка Робева, осъществен с Русенската опера под ръководството на маестро Найден Тодоров. Шоуто представя невъзможни на пръв поглед съчетания между арии от класически опери и фолклор. Музиката включва почти всички жанрове в изпълнение на живо от солисти, хор и оркестър.

Който е разочарован от новогодишните програми на 31 декември вечерта пък може да превключи на женския канал от 22 ч., за да види отново концерта на Лили Иванова в зала 1 на НДК от 6 ноември 2014 г.

На 31 декември по Би Ти Ви комеди пък е повторението на концерта на Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" от септември 2015 на Националния стадион "Васил Левски". Той беше излъчен за първи път на 29 февруари, когато го гледаха над 1,715 млн. зрители на Би Ти Ви.