Съвременният мюзикъл на реж. Деймиън Шазел с Ема Стоун и Райън Гослинг в главните роли, определян от създателите си като любовно обяснение към Лос Анджелис, триумфира на "Златните глобуси" във всичките си седем категории

La La Land влезе в сезона на наградите с актьорски приз за Ема Стоун от фестивала във Венеция, а в края на 2016 г. беше обявен за филм номер 1 в САЩ на церемонията "Изборът на критиката".

В началото на януари седемте му номинации за "Златен глобус" (най-много тази година!) се трансформираха и в рекордните седем статуетки: за главен актьор и актриса, сценарий, режисура, музика, песен и най-добър мюзикъл / комедия.

Така филмът подобри постижението на "Полет над кукувиче гнездо" (1975) и "Среднощен експрес" (1978), които имат по шест "Златни глобуса" - и излезе начело в залозите за "Оскар", където основният му конкурент е лауреатът в драматичната категория Moonlight.

Режисьорът и сценаристът на La La Land Деймиън Шазел (31) не крие преклонението си към холивудските класики. Новият му мюзикъл "разкрива радостта и болката от преследването на мечтите".

Действието се развива в съвременен Лос Анджелис - "известен с погазването на надеждите и разбиването на наивни сърца", като филмът същевременно е описван като любовно обяснение към "града на звездите".

Ема Стоун интервюира за организаторите на наградите "Златен глобус" екранния си партньор Райън Гослинг и режисьора на La La Land (в средата) на 74-тата церемония в Бевърли Хилс в неделя вечерта. Снимка: Jaeger-LeCoultre

Това не е първият мюзикъл на Шазел - през 2010-а неговият Guy and Madeline on a Park Bench, който той снима като студент в Харвард, е обявен за "дебютен филм на годината" от "Ел Ей уикли" и други издания.

В рамките на 30-ата Киномания La La Land имаше галапрожекция в зала 1 на НДК в средата на декември, а от края на 2016 г. е вече и по кината.

Струваше ми се беше важно да направя филм за мечтатели, за двама души с колосални мечти, които ги тласкат напред, събират ги, но същевременно ги и разделят, обяснява Шазел и допълва:

"La La Land се различава коренно от "Камшичен удар", макар и двата да са на много лична за мен тема: как намираш баланса между живота и изкуството, между действителността и мечтите - и особено как поддържаш баланса между своето отношение към изкуството и взаимоотношенията с другите хора. Тук исках да разкажа тази история чрез музика, песни и танци."

От класическите образци най-силно влияние върху този проект и цялото му творчество са оказали филмите на режисьора Жак Деми, представител на френската нова вълна: "Шербургските чадъри" и "Госпожиците от Рошфор", излъчени в празничната седмица по БНТ, както и Une chambre en ville (Стая в града)...

Видео: Няма да повярвате кое е това хлапе!

Райън Гослинг (с първи "Златен глобус" след три други номинации) е в ролята на пианиста Себастиан, който е предан поклонник на джаз легендите Бъд Пауъл и Телониъс Монк, решен да съхрани ценностите на старите майстори. Планира да отвори собствен клуб, но за да свързва двата края, свири безличен "коктейл джаз" в банален лосанджелиски ресторант.

Райън Гослинг (на пианото) и режисьорът на снимачната площадка

Мия (Ема Стоун, със "Златен глобус" от третата си номинация) е киноманка, която е пристрастена към класиките и копнее да бъде сериозна актриса. Най-близкият й досег със звездите до момента обаче е да сервира кафе в студията "Уорнър брос."

Деймиън Шазел и Ема Стоун на снимачната площадка

Преди да се впуснат презглава в любовната история, която ще промени живота им, двамата главни герои се срещат поне три пъти, като се започне още от вихрената начална сцена с буйни танци насред магистрала - "откъдето започва всичко в Ел Ей"...

Докато Гослинг и Стоун пеят и танцуват по своя път на житейски и любовни несгоди, те разпръскват приказния звезден прах на този филм, който ще накара очите на всеки зрител да заблестят, пише още в анотацията от Киномания.

Музиката и оркестрацията са дело на Джъстин Хъруиц, работил с Шазел както по дебюта му, така и по предишния му филм "Камшичен удар". Филмът от 2014 г. донесе "Оскар" за поддържаща роля на Дж.К.Симънс, който участва и тук, заедно с истинска попзвезда - Джон Леджънд.

City of Stars, изпълнявана от Гослинг и Стоун, е отличената със "Златен глобус" песен от филма.

А отзивите на критиката са красноречиви: пет звезди от Би Би Си, задължителен филм според "Върайъти", шедьовър ("Гардиън"), романтичен, изключително стилен и безкрайно изобретателен ("Тайм аут Ню Йорк")...

Не всички обаче са така възторжени - у нас например кинорежисьорът Костадин Бонев ("Потъването на Созопол") определи La La Land като най-голямото си разочарование през 2016 г. В своята годишна класация на най-добрите филми за сайта "Другото кино" той коментира: 

"Положих невероятни усилия да харесам филма, но от екрана правеха всичко възможно това да не се случи. Банално - отегчителен сценарий, низ от ситуации - клишета. И стиропорени Райън Гослинг и Ема Стоун! Наистина ли се кефите на това?"