Всяка работа крие рисковете си, но на някои места възможността да се разболеете от рак не е за пренебрегване

Всяка професия има своите положително и отрицателни страни. Също така и във всяка работа има съответните рискове, които трябва да се преценят. И все пак на някои места излагането на вредни вещества, седенето по много часове на ден без почивка и стресът могат да причинят редица болести, сред които дори рак. 

The Richest изброява осем професионални области, в които предразположеността към рак е особено голяма:

- Строителни работници

Рискът от наранявания при работещите в тази сфера е значителен. Статистиката обаче показва, че постоянното излагане на слънце и дишането на вредни вещества и прахоляк води до значителен брой болни от рак на кожата и на белите дробове.

- Работници в химически фабрики

Работата с опасни химикали няма как да не дава своето отражение в здравословното състояние на служителите в този сектор. От раковите заболявания най-често сред тях се срещат тумори на ларинкса, дробовете, червата.

Виж още: Пет въпроса за човешкото тяло, за които науката няма отговор

- Служители в индустрията за производство на гума

Самото производство на гума е изключително вредно за човешкия организъм, а химичните изпарения често причиняват рак на стомаха, белия дроб, червата.

- Работници във фабрика за рециклиране

При рециклирането се отделят изключително много вредни газове. Особено опасно е, ако в завода се рециклират и електронни устройства. Токсините там могат да доведат до рак на бъбреците, черния и белия дроб.

Виж още: От какво умират българите най-често

- Маникюристи

Колкото и странно да звучи, маникюристите действително са заплашени от рак. На пръв поглед професията изглежда безобидна, но реално маникюристите са изложени на изпарения от лакове и лакочистители. Хората в сферата често страдат от лимфоми (вид рак на кръвта).

- Миньори

Това е една от най-тежките физически и психически професии. Миньорите нерядко заболяват от рак на белите дробове заради лошия въздух, който дишат под земята.

Виж още: 10-те най-лоши професии за 2015 г.

- Служители в металургията

Отново заради излагане на множество токсини се оказва, че цели 75% от жените, работещи в индустрията, са предразположени към рак на гърдата.

- Офисни работници

Всъщност да - седналото положение, в което хората, работещи в офис, прекарват по 8-9 часа на ден, има значение и влияе на здравето. Дългото седене без раздвижване е наистина опасно за здравето и с времето води до различни болести, сред които и рак. Ако седите продължително, не забравяйте да се раздвижвате на всеки 30 минути.

Виж още: Кои професии най-често водят до развод

Източник: The Richest