Какво не знаем за собствения си организъм

Човешкото знание обхваща все повече аспекти на живота и заобикалящата ни среда. Докосваме се до трудно разбираеми материи и намираме лек за неизлечими доскоро болести. И все пак има още толкова много неща, които не знаем. Дори за нас самите. 

Има толкова много процеси, които се случват в човешкото тяло, и за които все още не можем да получим логично обяснение от науката. 

Ето например пет любопитни въпроса за организма ни, които все още си остават мистерия: 

Защо пръстовите ни отпечатъци са различни?

Дори при близнаците отпечатъците са различни. Каква работа обаче вършат те, защо са се появили и имат ли своето приложение в природата? Засега учените единствено повдигат рамене на тези въпроси.

Виж още: 14 начина как да "хакнем" тялото си

Какви бактерии живеят на езика?

Учените се опитват да съберат бактериите, които живеят на езика, но засега така и не успяват в това начинание. Причината е, че те не оцеляват в лабораторните съдове (бактериите, не учените) и съответно не могат да бъдат нито добре разбрани, нито качествено класифицирани.

Как храната се превръща в енергия?

Известно е, че митохондриите са микроскопични органели, които превръщат храната в енергия. Как се случва това и как работят те обаче не се знае. Поне има сериозен напредък по този въпрос и се предполага, че в близко бъдеще ще имаме много повече информация за митохондриите и тяхното действие.

Какво се случва при обезглавяване?

Има страшни истории, които разказват как дори отделена от тялото, главата отваря очи сякаш човекът е още жив.  Твърди се, че някои функции на мозъка остават активни почти 30 секунди след обезглавяването. Никой не знае обаче дали съзнанието е сред тях и не се очаква да се разбере скоро.  

Виж още: 10 здравословни трика, които ще помогнат да успокоим тялото си​

Защо имаме различни кръвните групи?

Различните кръвни групи са се появили преди 20 млн. години, но никой не знае защо. Предполага се, че са свързани с имунната система и има различни теории, но засега нито една от тях не е доказана.

Източник: "Мениджър", listverse.com