Ема Стоун, Андрей Кончаловски, Том Форд, "Джаки", филм от Филипините и френската икона Жан-Пол Белмондо сред наградените на 73-тия кинофестивал (видео)

Филмът със "Златен лъв" от Венеция 2016 е филипинският Ang Babaeng Humayo (Жената, която си тръгна) на реж. Лав Диас, вдъхновен от разказа на Лев Н.Толстой от 1872 г. "Бог правду видит, да не скоро скажет".

226-минутната черно-бяла драма разказва за учителка, обвинена несправедливо в убийство.

След като прекарва 30 години в затвора, тя започва живота си наново, а същевременно узнава, че престъплението й е приписано от неин близък...

Това е още едно престижно отличие за независимия режисьор, който миналата година се нареди и сред лауреатите на Берлинале с осемчасовия "Приспивна песен за скръбни мистерии".

За главна роля в новия си филм той е поканил Чаро Сантос, която доскоро оглавяваше най-голямата медийна корпорация във Филипините - ABS-CBN, и все още е в ръководството й като програмен директор.

Журито с председател Сам Мендес връчи специалната си награда на моделиера Том Форд за поредния му режисьорски опит - трилъра Nocturnal Animals (Хищници в мрака). Това е второто по важност отличие на кинофестивала, който тази година имаше своето 73-то издание.

Виж още: 15 филма със звездно участие във Венеция

Освен Джейк Джиленхол и Майкъл Шанън (вдясно), в романтичния трилър участват Ейми Адамс, Арън Тейлър-Джонсън, Айла Фишър, Лора Лини.

"Сребърен лъв" за режисура си поделиха Амат Ескаланте с La Region Salvaje, копродукция на Мексико с Дания, Франция, Германия, Норвегия и Швейцария, и Андрей Кончаловски с черно-бялата драма за Холокоста "Рай" (Русия / Германия).

Призът за най-добра женска роля отиде у Ема Стоун за превъплъщението й в начеваща актриса от "В страната Ла-ла-ла" (La-La Land), който и идва у нас на 30-ата Киномания през ноември.

Романтичният филмов мюзикъл, спряган като ранен фаворит за "Оскар", е режисиран от Деймиън Шазел ("Камшичен удар").

С "Купа Волпи" за мъжка роля беше удостоен Оскар Мартинес в драматичната комедия El Ciudadano Ilustre (Изтъкнат гражданин), копродукция между Аржентина и Испания. Героят му е Нобелов лауреат за литература, който се завръща в родното си място, дало вдъхновение за много персонажи в неговите книги...

Биографичната драма за Джаки Кенеди "Джаки", с Натали Портман в титулната роля, получи наградата за сценарий, дело на Ноа Опънхайм.

Филмът на чилиеца Пабло Лараин е британска продукция, а на премиерата му във Венеция актрисата разкри, че е бременна с второто си дете - в бяла рокля "Диор", модифицирана за новата й фигура.

Специалната награда на журито взе друг англоезичен филм, постапокалиптичната романтична драма The Bad Batch на режисьорката Ана Лили Амирпур, където главна роля има британският топмодел Суки Уотърхаус.

Паола Беер бе удостоена с приза за най-добра млада актриса, носещ името на Марчело Мастрояни. 21-годишната актриса, родена в Берлин, партнира на Пиер Ниней ("Ив Сен Лоран") в драмата на Франсоа Озон "Франц", чието действие се развива след Първата световна война.

В програмата "Хоризонти" имаше и българско участие - в копродукцията "Белгийският крал" с Нина Николина и Валентин Ганев, които присъстваха на премиерата, но филмът им не се нареди сред лауреатите.

Почетният "Златен лъв" за цялостно творчество беше връчен на полския режисьор Йежи Сколимовски и френския актьор Жан-Пол Белмондо, който е на 83 и поради влошено здраве беше придружен на церемонията от колежката си Софи Марсо.